Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

PDM și PSRM, partidele cu cele mai mari șanse la alegerile din 2018

Abonare
Sistemul electoral mixt, adică pe liste de partid și circumscripții uninominale, va duce la îmbunătățirea calității clasei politice din Republica Moldova, de această părere este directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, Valeriu Ostalep.

Valeriu Ostalep este sigur că o eventuală modificare a legislației electorale în vederea trecerii la un sistem electoral mixt va influența rezultatele scrutinului. În opinia lui, dacă alegerile vor fi desfășurate în baza sistemului electoral mixt, atunci cele mai multe șanse de victorie le vor avea partidele care vor promova oameni valoroși.

"Este evident că cele mai mari șanse le are Partidul Socialiștilor și, probabil, Partidul Democrat. Pe eșichierul de dreapta sunt multe neclarități. Mulți spun că Partidul Politic "Demnitate și Adevăr" ar avea șanse. Însă, după ce Năstase i-a cedat lui Santu postul de lider, prin înaintarea ei la funcția de președinte al Republicii Moldova, eu nu sunt convins că acest partid va accede în Parlament. Referitor la șansele Partidului Nostru, eu sunt rezervat", a declarat Valeriu Ostalep.

Valeriu Ostalep a abordat și problema transnistreană. Fostul ministru adjunct de Externe susține că, pentru prima dată în opt ani, Chișinăul dă dovadă de voință politică în această chestiune. Acest lucru îl face președintele Igor Dodon.

"Nu vreau să-i aduc elogii actualului președinte. Dacă nu vor fi create impedimente în mod artificial, eu cred că în acest an unele probleme ar putea fi soluționate. Este nevoie doar de voință politică. Iar planul de federalizarea despre care tot vorbește președintele Igor Dodon nu trebuie să ne sperie, este doar o opțiune pentru a soluționa problema transnistreană. Dacă mai sunt alte soluții, ele trebuie enunțate, analizate și trebuie identificată cea mai bună soluție" a declarat Valeriu Ostalep.

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0