CHIȘINĂU, 25 — Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova vor achita pentru gaz atât cât consumă, iar prețul combustibilului se va fi mai mic, a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă.
„Fiecare cetățean al Moldovei va achita pentru gaz exact atât cât va consuma. Mai mult decât atât, prețul la gaz va fi mai mic. Am discutat această chestiune cu Aleksei Miller (președintele „Gazprom"-ului — n. red.). Cred că vom ajunge și la un acord în acest sens", a spus Dodon.
Acesta a explicat totodată că nu poate fi vorba ca datoria Transnistriei să fie pusă pe umerii consumatorilor din dreapta Nistrului.
„Datoria este a „MoldovaGaz", și nu una de stat", a spus Dodon, adăugând că această datorie se constituie din două componente.
Potrivit șefului statului, circa 500 de milioane de dolari constituie datoria consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, iar a celor de pe malul stâng este de peste 6 miliarde de dolari.
„Aceste 500 de milioane reprezintă o datorie istorică. Trebuie de găsit o soluție în acest caz. Transnistria nu plătește pentru gaze. Și nu vom găsi o soluție până nu vom soluționa problema politică. Când o vom soluționa, vom vedea ce facem cu această datorie", a menționat Dodon.
Timp de mai mulți ani, problema datoriei pentru gazele naturale rămâne nesoluționată pentru Moldova, fiind vorba în special de Transnistria.
Cu toate acestea, contractele între Societatea Publică pe Acțiuni (SPA) „Gazprom" și SA „MoldovaGaz" au fost prelungite, prin acordul părților, până la 31 decembrie 2019.
În acest scop părțile au semnat actele adiționale la contractul cu privire la condițiile de livrare a gazelor naturale în Moldova în anii 2007 — 20016 și la contractul cu privire la tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova.
Conform documentului, pentru consumatorii din țara noastră va fi aplicată în continuare formula europeană de calculare a prețului de achiziționare a gazelor naturale care se bazează pe valoarea medie aritmetică a prețului de vânzare a gazelor de către „Gazprom" în țările străine și pe cotațiile prețurilor la produsele petroliere. Celelalte condiții contractuale de livrare și tranzitare a gazelor naturale vor rămâne de asemenea neschimbate. În 2016 Moldova a plătit pentru gazele importate din Rusia câte 190 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>