Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prietena proeuropenilor de la Chișinău - alungată de la Departamentul de Stat

© AP Photo / Boris GrdanoskiВиктория Нуланд
Виктория Нуланд - Sputnik Moldova
Abonare
Asistentul secretarului de Stat al Statelor Unite pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, care îl ultimii ani a susținut cu înverșunare guvernările și partidele proeuropene de la Chișinău, în special PLDM-ul lui Vladimir Filat, a fost dată afară de administrația lui Donald Trump.

CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. Victoria Nuland, unul dintre diplomații americani de top cei mai implicați în politica românească a ultimilor trei ani, a părăsit postul de asistent al secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa și Eurasia după instalarea la Casa Albă a noului președinte Donald Trump, fiind înlocuită în funcție de adjunctul ei, John Heffern, fost ambasador al SUA în Armenia și, de asemenea, fost adjunct al misiunii americane de pe lângă sediul central al NATO de la Bruxelles.

Vlad Plahotniuc la Departamentul de Stat, înrevedere cu Victoria Nuland - Sputnik Moldova
Politică
Ce i-a promis Victoria Nuland lui Vlad Plahotniuc

Informația a fost confirmată pentru Profit.ro de către reprezentanții Departamentului de Stat al SUA. Aceștia au refuzat să precizeze dacă Nuland și-a dat demisia sau a fost demisă de noua administrație federală americană republicană condusă de președintele Trump.

Anterior, pe 19 ianuarie, Reuters scrisese că Nuland s-ar fi aflat pe o listă cu înalți funcționari de stat americani numiți în funcții de fosta administrație democrată Obama care ar fi fost rugați de către echipa de tranziție a lui Donald Trump să rămână în posturi și după învestirea noului președinte. Potrivit sursei citate, lista ar fi fost întocmită pe 17 ianuarie.

Valeriu Streleţ şi Victoria Nuland - Sputnik Moldova
Politică
Valeriu Streleţ s-a întâlnit cu Victoria Nuland

În același material însă fusese citat un oficial american care declara că echipa de tranziție a lui Trump nu i-a înaintat Victoriei Nuland nicio solicitare de a rămâne în funcție după instaurarea noii administrații la Casa Albă și că nu era la curent cu faptul că numele ei ar fi apărut pe vreo astfel de listă.

Cine este Victoria Nuland

Nuland fusese numită asistent al secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa și Eurasia în 2013 de către titularul de la acea dată al funcției de secretar de stat, Hillary Clinton. Anterior, Nuland fusese purtătorul de cuvânt al lui Clinton.

În perioada februarie 2010 — iunie 2011, Victoria Nuland a fost trimis special pentru Forțele Armate Convenționale din Europa. Din 2005 până în 2008 a fost ambasadorul Statelor Unite la NATO. În anii '90, a fost adjuncta ambasadorului american în Comunitatea Statelor Independente, unde se ocupa de politica SUA față de Rusia și țările din Caucaz.

La începuturile carierei sale în Departamentul de Stat, Victoria Nuland, expertă pe probleme rusești, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova. De asemenea, a contribuit la deschiderea primei misiuni diplomatice americane în Mongolia. Victoria Nuland și-a început cariera diplomatică în timpul președintelui Bill Clinton, când a lucrat pentru Strobe Talbott, adjunctul secretarului de Stat. După venirea la Casa Albă a lui George W. Bush, Nuland a devenit consilier pe probleme de politică externă a vicepreședintelui Dick Cheney.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0