Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Experții NATO participă la elaborarea documentelor strategice ale Moldovei

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Trecere la banca de fotografiiСаммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля
Саммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
NATO acordă asistenţă pentru analiza capacităţilor curente de apărare ale Republicii Moldova şi identificarea domeniilor care urmează să fie dezvoltate.

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Un grup de experți NATO participă la elaborarea Planului de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare (SNA) şi Strategiei Militare a Republicii Moldova (SM RM). Potrivit Ministerului Apărării de la Chișinău, vizita experţilor se desfăşoară în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare (DCBI).

Experţii NATO au planificate întrevederi cu membrii Grupului de Lucru Interinstituţional, responsabil de elaborarea Planului de Implementare a SNA RM, din care fac parte reprezentanți ai Consiliului Suprem de Securitate, Guvernului, autorităților publice centrale și locale, societăţii civile şi mediului academic cu atribuţii în domeniul apărării.

De asemenea, experţii NATO se vor întâlni cu specialiştii responsabili de elaborarea SM RM pentru a analiza conţinutul documentului, în special capitolele despre principiile şi conceptele întrebuinţării Forţelor Armate, dar şi mediul de securitate, ameninţările şi riscurile.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova va fi deschis Oficiul NATO

Strategia Naţională de Apărare este un document de politici care stabileşte modalitatea de realizare a funcţiilor instituţiilor statului în scopul asigurării apărării naţionale. Documentul defineşte contextul strategic al mediului de securitate, oferă o descriere a situaţiei curente în domeniu, identificând riscurile şi ameninţările pe dimensiunea de apărare şi expune viziunea strategică şi obiectivele politicii de apărare, căile şi resursele necesare pentru realizarea acestora.

Strategia Militară reprezintă documentul care vizează dezvoltarea Forţelor Armate şi face o analiză a mediului de securitate, riscurilor cu caracter militar, obiectivelor militare, capabilităţilor necesare şi priorităţilor realizării acestora, conceptelor de întrebuinţare a Forţelor Armate, sarcinilor categoriilor de forţă, structurii forţelor, pregătirii şi înzestrării acestora, dar şi resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor documentului.

Exerciții militare cu utilizarea tehnicii blindate, inclusiv a tancurilor - Sputnik Moldova
NATO va opri tancurile printr-o metodă de-a lui Ștefan cel Mare

Cele două documente sunt realizate în conformitate cu prevederile Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare a Republicii Moldova (Defence Capacity Building Initiative — DCBI), la care Republica Moldova a aderat în septembrie 2014, în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor. Iniţiativa r prevede acordarea de către NATO a asistenţei pentru analizarea capacităţilor curente de apărare a Republicii Moldova şi identificarea domeniilor care urmează să fie dezvoltate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0