NATO va opri tancurile printr-o metodă de-a lui Ștefan cel Mare

© Sputnik / Said Tsarnaev / Accesați arhiva multimediaExerciții militare cu utilizarea tehnicii blindate, inclusiv a tancurilor
Exerciții militare cu utilizarea tehnicii blindate, inclusiv a tancurilor - Sputnik Moldova
Abonare
Militarii NATO au prezentat o metodă de oprire a coloanelor de tancuri, mai puțin obișnuită pentru războaiele moderne.

CHIȘINĂU, 12 ian — Sputnik. Trupele NATO au făcut o demonstrație de metode prin care ar putea fi oprite tancurile, fără utilizarea armamentului sau tehnicii militare. Asta s-a întâmplat în timpul exercițiilor militare „Iron Sword" — 2016 ("Sabia de fier" — 2016), desfășurate recent în Lituania.

Militarii canadieni au prezentat o metodă cunoscută din cele mai vechi timpuri, prin care tehnica militară grea poate fi blocată de copaci.

În această stratagemă sunt folosiți în special copaci foarte mari, din care se alcătuiește o construcție. Copacii sunt doborâți în rânduri paralele sau în cruce, în direcția adversarului. Pentru a-i provoca inamicului traumatisme cât mai grave, crengile copacilor pot fi ascuțite.

O astfel de metodă a fost folosită și în perioada Moldovei medievale. În bătălia de la Codrul Cosminului din 1497, oastea moldovenească a înfrânt cavaleria poloneză prin doborârea arborilor.

În opinia ofițerilor NATO, această metodă, adaptată la condițiile secolului XXI, este capabilă fie să blocheze, fie să încetinească, deplasarea coloanelor de tancuri în regiunile împădurite.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0