Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Partidul Liberal este disperat: merge la Curtea Constituțională după ajutor

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Partidul Liberal solicită Curții Constituționale să interpreteze un articol din Constituție care se referă la unele împuterniciri ale șefului statului.

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Partidul Liberal din Moldova va depune, marți, la ora 11.00, o sesizare la Curtea Constituțională prin care va cere interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova.

Astfel, PL vrea să afle dacă președintele țării Igor Dodon este obligat sau nu prin Constituție să-l numească la propunerea premierului Pavel Filip pe liberalul Valeriu Munteanu în funcția de ministru al Apărării.

Письмо - Sputnik Moldova
Republica Moldova
A început procesul de demitere a lui Anatol Șalaru

Textul celor două alineate din articolul 98 al Legii Supreme prevăd următoarele: 

”(4) În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.

6) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”.

Fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru a fost demis din funcție prin decret prezidențial pe 27 decembrie. Șeful statului Igor Dodon a semnat decretul de demitere a lui Șalaru la solicitarea premierului Pavel Filip. PL i-a cerut șefului Guvernului să înainteze președintelui țării demersul cu privire la demiterea lui Șalaru după ce formațiunea i-a retras sprijinul politic. 

Liberalii au anunțat că cel care îl va succeda pe Șalaru în funcția de ministru al Apărării va fi actualul ministru al Mediului, liberalul Valeriu Munteanu. 

Igor Dodon a declarat însă că postul de ministru al Apărării trebuie să fie ocupat de un militar de profesie.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0