Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul moldovenesc începe să prindă la putere

© Sputnik / Rodion ProcaBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în economie Veaceslav Ioniță susține că a început un proces lent de recâștigare de către leul moldovenesc a încrederii și că „oamenii votează cu banul propriu".

CHIȘINĂU, 23 ian — Sputnik. Într-o postare pe facebook, economistul observă că nivelul de încredere a cetățenilor moldoveni în moneda națională este ilustrat foarte bine printr-o analiză a valutelor în care oamenii își țin economiile în bănci.

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Leul moldovenesc la 23 de ani: cum va evolua valuta națională

Ioniță mai subliniază și faptul că, de când Republica Moldova a devenit stat independent, moldovenii își păstrau economiile în bănci preponderent în valută străină, iar această situație s-a inversat pentru prima dată abia în anul 2008.

Asta s-a întâmplat în 2008 „pe fundalul creșterii bunăstării provocate de sumele enorme de bani trimiși de peste hotare, întărirea valutei naționale și dobânzile ridicate în lei", a menționat Ioniță, precizând că toate acestea „au provocat (atunci, n.red.) creșterea încrederii față de leul moldovenesc".

A urmat criza din 2009. Aceasta a provocat teamă și panică, iar oamenii și-au retras brusc depunerile în lei și au revenit la depunerile în valută străină.

Bancomat - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu leul și ce (nu) face guvernarea

În opinia lui Veaceslav Ioniță, schimbările la nivelul conducerii Republicii Moldova ce s-au produs în anul 2009 ar fi alimentat iarăși încrederea cetățenilor în politicile statului și într-o perioadă de trei ani în Moldova depunerile la termen în lei au ajuns iarăși să depășească depunerile în valută. Mai mult, tendința de accentuare a depunerilor în valută națională ar fi fost una de accentuare.

„Însă acțiunile autorităților, implicarea actorilor politici în jaful bancar și criza care a urmat, a speriat și mai tare cetățenii, care iarăși, brusc, și-au retras depozitele în lei și cu mult mai puternic decât în 2009 sau orientat spre economii în valută străină. Această decizie a fost alimentată și de deprecierea puternică a leului moldovenesc", notează expertul.

El este de părere că spre deosebire de anul 2009, când criza de încredere a durat un singur an, criza declanșată în 2014 a durat tocmai doi ani, iar în 2016 observăm deja o restabilire lentă a încrederii cetățenilor în leul moldovenesc.

„Acum este important ca autoritățile să nu întreprindă nimic în stilul lor clasic distructiv. În așa mod în maxim doi ani de zile economiile în lei, iarăși vor depăși pe cele în valută străină. Să sperăm că pentru ultima dată și definitiv", conchide Veaceslav Ioniță.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0