Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă cu leul și ce (nu) face guvernarea

© Sputnik / Rodion ProcaBancomat
Bancomat - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Viorel Gîrbu susține că în ultima perioadă cotația leului moldovenesc depinde mai puțin de rubla rusească, dar e mai vulnerabil în fața hrivnei. Asta deoarece Moldova și Ucraina sunt concurenți pe piața regională.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Expertul în economie, Viorel Gîrbu s-a referit, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Sputnik, la factorii ce influențează cotația leului moldovenesc, care nu depinde doar de factorii regionali, ci în mare măsură este determinată de măsurile de susținere a economiei naționale pe care ar trebui să le aplice guvernarea de la Chișinău.

Bani mită corupţie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Economiei a stabilit de ce a „slăbit” leul moldovenesc

Potrivit lui Gîrbu, există o anumită dependență între valutele regionale, însă cotațiile acestora trebuie văzute mai mult din perspectiva comerțului exterior. Cotațiile țin mai mult de acele politici monetare și economice promovate de autoritățile fiecărui stat.

Cotația leului moldovenesc față de rublă este relevantă, dar mai puțin decât susțin unii experți. În opinia lui Gîrbu, cotația valutei naţionale trebuie urmărită și corelată în funcție de cotația hrivnei ucrainene, întrucât economiile Moldovei și Ucrainei se află în competiție.

”Noi producem aceleași mărfuri și servicii și nu suntem interesați ca piața internă a țării noastre să fie supraaglomerată cu mărfuri din Ucraina. Iar Ucraina de asemenea nu dorește să înregistreze importuri masive din Republica Moldova”, a declarat expertul.

Referindu-se la influența cotației rublei ruseşti asupra cotației leului moldovenesc, expertul a menționat că acest coraport este mult mai slab în ultima perioadă, dat fiind faptul că exporturile din Moldova în Rusia au scăzut mult din cauza politicilor nu tocmai reușite promovate de autoritățile de la Chișinău.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Recomandările specialiştilor privind obiectivele BNM şi reglementarea valutară

Momentul principal pe care trebuie să-l urmărim este, totuși, pachetul de politici economice, care ar trebui să existe în Republica Moldova. Cotația monedei naționale este determinată și evoluează în funcție de mărimea și puterea relativă a economiei în moneda respectivă. Astfel, atunci când economia crește, se îmbunătățește, în principiu, și cotația monedei naționale, a mai subliniat Gîrbu.

”Iar în condițiile în care în Republica Moldova nu vor fi implementate politici economice, așa cum a fost în toată perioada de până acum, indiferent de cotațiile rublei rusești, leul va avea în continuare o dinamică nu tocmai bună, adică se va afla pe un trend descendent”, a punctat expertul.

Fluxul de știri
0