Trump ucis ar însemna că SUA vor fi conduse de omul lui Obama

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoA journalist writes a material as she watches a live telecast of the U.S. presidential election standing at portraits of U.S. presidential candidate Donald Trump and Russian President Vladimir Putin in the Union Jack pub in Moscow, Russia, Wednesday, Nov. 9, 2016
A journalist writes a material as she watches a live telecast of the U.S. presidential election standing at portraits of U.S. presidential candidate Donald Trump and Russian President Vladimir Putin in the Union Jack pub in Moscow, Russia, Wednesday, Nov. 9, 2016 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În SUA funcționează procedura "Designated survivor", potrivit căreia, dacă Trump ar fi decedat înainte de a-și instala noul cabinet, puterea ar fi preluată de un om din administrația Obama.

CHIȘINĂU, 20 ian — Sputnik. Postul de televiziune CNN aduce în discuție o problemă interesantă — dacă la ceremonia inaugurare s-ar produce un atentat, în urma căruia Donald Trump ar fi ucis, SUA ar fi conduse de un membru al cabinetului Obama. Iar CNN are dreptate, pentru că în SUA funcționează procedura "Designated survivor" — "Supraviețuitorul desemnat".

Павел Филип - Sputnik Moldova
Politică
Relațiile moldo-americane în perioada Trump: așteptările premierului Filip

"Supraviețuitorul desemnat" este o procedură instituită în SUA din anii ´80, prin ea se asigură o preluare a puterii statului american și menținerea unității federale în caz de dezastru. Mai exact, în cazul unui dezastru care ar duce la dispariția fizică a unui mare număr de membrii din ierarhia superioară a administrației americane (sau imposibilitatea exercitării funcției) "Supraviețuitorul desemnat" preia puterea.

În cazul decesului lui Trump, înainte ca membrii cabinetului său să fie instalați în funcții, iar celor ai lui Obama le-a expirat mandatul, conducerea ar putea fi preluată de "Designated survivor" din anul în curs. "Designated survivor" este la rândul său un membru al ierarhiei superioare (în cazul acesta, administrația Obama) și este desemnat anual. Imediat după instalarea noii administrații, va fi schimbat și "Supraviețuitorul desemnat" cu unul din noul cabinet.

La recette de la victoire de Trump - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce ambasadorul Moldovei în SUA nu va participa la inaugurarea lui Trump

Revenind la procedură, în cazul unor adunări, ale unor întâlniri, conferințe etc unde există riscul unui atac în urma căreia să fie uciși mai mulți lideri ai statului, cel Supraviețuitorul desemnat nu participă și este izolat de serviciile speciale într-o locație sigură. Desigur, el poate deveni șeful statului doar dacă întreaga linie ierarhică de deasupra sa dispare în incident. Altfel, SUA sunt conduse de primul din succesiunea ierarhică. "Supraviețuitorul desemnat" trebuie să îndeplinească anumite condiții: să fie membru al cabinetului președintelui, să aibă minim 35 de ani, să fie născuți în SUA și să fi locuit în SUA cel puțin 14 ani.

În urmă cu câteva luni a fost lansat un serial cu titlul "Designated survivor", o ficțiune inspirată dintr-o situație extremă, în care întregul Cabinet american, dar și membrii Congresului și Senatului au pierit în urma unui atac terorist. De menționat că, în realitate, procedura a fost introdusă în SUA în perioada în care s-a apreciat că poate fi luat în calcul un atac nuclear asupra Washington-ului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0