Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un monarhist din Italia a devenit președintele Parlamentului European

© AFP 2022 / JOHN THYSEuropean Commission Vice President Antonio Tajani gives a press conference after the meeting "Towards a more competitive and efficient European defence and security sector" at the EU Headquarters in Brussels on July 24, 2013
European Commission Vice President Antonio Tajani gives a press conference after the meeting Towards a more competitive and efficient European defence and security sector at the EU Headquarters in Brussels on July 24, 2013 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Antonio Tajani, fost ofițer de aviație și jurnalist de război, dar și un fost apropiat al lui Berlusconi, este comisarul european care nu a dat curs scandalului contra industriei auto europene declanșat în SUA.

CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik. A fost necesar un al patrulea tur pentru a fi ales președintele Parlamentului European. După trei balotaje, învingător a ieșit candidatul grupului Popularilor Europeni (PPE), italianul Antonio Tajani. În turul ultim, confruntarea a fost între el și un alt italian, socialistul Gianni Pittella, transmite Sputniknews.ro.

Antonio Tajani s-a născut pe 4 august 1953, la Roma, este căsătorit și are doi copii. Tajani a absolvit Dreptul la Universitatea Sapienza din capitala Italiei. A fost ofițer în cadrul forțelor aeriene italiene, apoi controlor de radar în cadrul armatei. A urmat apoi o carieră de jurnalist, realizator la prestigiosul radio RAI 1 și a făcut parte din conducerea editorială a cotidianului Il Giornale. Ca jurnalist a fost trimis special pe teatrele de război din Liban, Somalia și în URSS. Pe lângă limba maternă, vorbește engleza, franceza și spaniola.

Laurențiu Rebega - Sputnik Moldova
Politică
Laurențiu Rebega: fără înțelegeri cu globaliștii europeni

Tajani a intrat în politică în timpul studenției, în partidul monarhist Fronte Monarchico, care milita pentru readucerea dinastiei de Savoia pe tronul Italiei. Din 1994 face parte din partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi. În perioada în care miliardarul din Milano a condus guvernul Italiei, Tajani a fost purtătorul de cuvânt al premierului.

A fost ales în Parlamentul European în perioada 1999, iar în 2008 a fost numit Comisar european pentru Industrie și Antreprenoriat, rămânând în funcție până în 2014, an din care a devenit vicepreședinte al Parlamentului European. Tajani a fost ales cu 351 de voturi, urmăritorul său, socialistul Pittella obținând 283.

Românul Laurențiu Rebega, candidatul Grupului Europa Națiunilor și Libertăților, a reușit să ajungă până la penultimul tur.

Rebega Laurenţiu - Sputnik Moldova
Politică
Rebega: Ortodoxia ne învață iubirea de frate

Remarcabil pentru perioada în care Antonio Tajani a fost comisar european este faptul că nu a promovat problema modificării testelor pentru emisia de noxe la motoarele Diesel, evitând astfel un scandal care ar fi afectat grav industria auto europeană. În aceste condiții, scandalul a fost declanșat în SUA, fapt care a dus la pierderi uriașe pentru concernul german VW, iar apoi și pentru alte mărci europene.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0