Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii vor primi pensii în Germania

© Photo : IGP casă de schimb valutar lei
casă de schimb valutar lei - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale din acest stat, informează Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF).

CHIȘINĂU, 12 ian — Sputnik. Instituția menționează în acest sens că joi a fost semnat un acord în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Germania.

Pensionar - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată cine va primi cele mai mari pensii în Moldova

Semnarea acordului a avut loc în cadrul unei conferințe de presă, susținută de viceministrul Muncii, Protecției Sociale si Familiei, Viorica Dumbrăveanu și secretarul de stat al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Thorben Albrecht.

Ministerul moldovean subliniază că scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migrați din Republica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

„Conform documentului, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului", se arată în comunicatul oficial.

пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Schimbări importante pentru cetățenii Moldovei care primesc pensie în Turcia

Documentul prevede, între altele, că la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Germania vor calcula și achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

MMPSF a amintit că țara noastră a semnat deja 11 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr. La ora actuală au loc negocieri pentru semnarea unor acorduri similare cu Letonia, Turcia, Israel, Italia și Federația Rusă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0