Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată cine va primi cele mai mari pensii în Moldova

Pensionar
Pensionar - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a dezvăluit cine va primi cele mai mari pensii în Moldova.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a explicat în cadrul unei conferințe de presă cine va primi cele mai mari pensii în Moldova, după intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2017, a noului sistem de pensionare.

”Persoanele care au un stagiu de cotizare mare și un salariu mare vor primi cele mai mari pensii din Republica Moldova”, a declarat ministrul. 

Grigoraș nu a putut preciza ce angajații din ce domeniu vor primi aceste pensii, dar a precizat că după intrarea în vigoare a noului sistem de pensionare va fi un raport direct dintre salariu și pensie. 

Parlamentul a votat o nouă lege cu privire la pensionare. Potrivit noii legi, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare pentru femei și bărbați vor fi egalate gradual.

pensionar - Sputnik Moldova
Politică
Femeile din Moldova, obligate să iasă la pensie cu 6 ani mai târziu

 Astfel, vârsta de pensionare pentru bărbați va crește la 63 de ani către 1 ianuarie 2019. Pentru femei este stabilită aceiași vârstă, care va fi atinsă la 1 iulie 2028. 

Stagiul de cotizare pentru femei și bărbați a fost unificat și va fi de 34 de ani. Stagiul de cotizare pentru bărbați se va stabili începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei către 1 iulie 2024. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0