Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fostul procuror Andrei Pântea riscă, din nou, să facă pușcărie

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГенеральная прокуратура РМ Procuratura Generală
Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Întorsătură neașteptată în cazul fostului prim-adjunct al procurorului general Andrei Pântea, care este acuzat că a trimis în mod ilegal dosarul lui Gheorghe Caramalac în Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 12 ian — Sputnik. Procurorii le-au solicitat magistraților Judecătoriei Râșcani din Capitală reluarea cauzei împotriva fostului prim-adjunct al procurorului general Andrei Pântea, care este acuzat că a trimis în mod ilegal dosarul lui Gheorghe Caramalac în Federația Rusă.

Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Politică
Fostul procuror Pântea: și-a recunoscut vina, dar va ieși de după gratii

Demersul acuzării este neașteptat pentru că acum câteva zile procurorul Vitalie Galeru declara că fostul prim-adjunct al procurorului general Andrei Pântea și-a recunoscut integral vina în dosarul Caramalac, a manifestat căință sinceră pentru ceea ce a făcut și că acuzarea nu mai cere ani grei de pușcărie pentru acesta, ci doar ca magistrații să-l priveze pe Pântea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani.

Galeru a mai precizat că inițial Pântea era acuzat că în baza Articolului 328, Alineatul 3, al Codului Penal, depășirea atribuțiilor de serviciu. Ulterior însă acuzarea a fost formulată în baza Articolului 303, Alineatul 3, Cod Penal, privind amestecul la înfăptuirea urmăririi penale, articol care cade sub incidența Legii cu privire la Amnistie.

"Am solicitat încetarea procesului în conformitate cu Legea cu privire la Amnistie, dar și să-i fie aplicată pedeapsa suplimentară sub formă de interzicere de a ocupa anumite funcții publice și cu demnitate publică pe o perioadă de trei ani", a subliniat Galeru.

Deocamdată nu este clar de ce, în ședința din 11 ianuarie 2017, procurorii au solicitat subit reluarea cauzei împotriva lui Pântea, deși anterior se părea că au ajuns la o înțelegere cu acesta.

Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Detalii despre reţinerea lui Pântea: la el acasă au fost găsite acte importante

Următoarea ședință a instanței pe acest caz a fost anunțată pentru 16 ianuarie, care se va desfășura cu ușile închise, la solicitarea apărării.

Fostul prim-adjunct al procurorului general Andrei Pânteam a fost reținut în data de 11 octombrie 2016, după care a fost acuzat că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu în dosarul Caramalac.

În prezent, Grigore Caramalac este anunțat în căutare internațională.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0