Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii despre reţinerea lui Pântea: la el acasă au fost găsite acte importante

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральная прокуратура РМ
Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, a fost reţinut pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

CHIŞINĂU, 11 oct – Sputnik. Procuratura Anticorupţie anunţă despre reţinerea, în dimineaţa zilei de marţi, a fostului prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, în acţiunile căruia procurorii au constatat elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de Codul penal — depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Potrivit Procuraturii Generale, temei pentru reţinerea fostului Prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, au servit probele acumulate în acest caz, inclusiv declarațiile mai multor martori, din care rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Caramalac, precum și identificarea la domiciliul persoanei reținute, în rezultatul percheziției, a documentelor referitoare la cazul Caramalac.

задержание нарушитель наручники - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procuratura Anticorupție l-a reținut pe fostul prim-viceprocuror Andrei Pântea

De asemenea, reținerea a fost argumentată prin necesitatea punerii sub învinuire a fostului prim-adjunct al Procurorului General deoarece urmărirea penală a fost pornită in personam (când se refă la o persoană).

Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013 prim-adjunctul Procurorului General, Andrei Pântea, a dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în cauzele în privința lui Caramalac Grigore cu retragerea cauzelor penale de la DGUP al MAI și, respectiv, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, cu transmiterea acestora pentru efectuarea urmăririi penale altei subdiviziuni a Procuraturii Generale.

„În cadrul cauzelor penale, care au fost conexate într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nici o acțiune de urmărire penală, fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei”, anunţă Procuratura Generală.

La 14 decembrie 2010, însuși prim-adjunctul Procurorului General, Andrei Pântea, a respins o cerere similară a avocatului, înaintată în interesele lui Caramalac Grigore, privind inițierea transferului urmăririi penale, iar cauza penală a fost transferată în circumstanțele în care exista decizia din 29 martie 2011 a Curții Supreme de Justiție prin care a fost respins cererea avocatului, depusă în interesele lui Caramalac Grigore, privind obligarea Procuraturii Generale de a iniția procedura de declinare a competenței pentru efectuarea urmăririi penale în privința acestuia către Procuratura Generală a Federației Ruse.

Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.

În ordonanța privind clasarea cauzei „Caramalac” din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse, s-a constatat că autoritățile competente ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore contrar Convenției de la Minsk „Cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală” și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.

Fostul procuror a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul CNA.

Fluxul de știri
0