Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sfatul expertului, de ce nu trebuie plătite amenzile expediate prin poștă

© Sputnik / Александр Кряжев / Trecere la banca de fotografiiКомплекс автофиксации нарушений ПДД
Комплекс автофиксации нарушений ПДД - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Conducătorii auto fac o mare greșeală atunci când se grăbesc să plătească amenzile în baza mesajelor expediate prin poștă de Centrul de Monitorizare a Circulației Rutiere privind încălcările Regulamentului Circulației Rutiere.

CHIȘINĂU, 10 ian — Sputnik.Expertul în domeniul drepturilor omului Anatoli Dovgani a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova ca mesajul pe care îl primesc șoferii prin poștă nu constituie un act prin care poate fi aplicată o pedeapsă.

ремонт дороги пробка автомобили номер ПМР Проспект Штефана чел Маре Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt in reparație reparația drumului ambuteiaj mașini - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii care au mașini cu numere transnistrene vor fi amendați și penalizați

Potrivit juristului, documentul pe care conducătorii auto îl primesc în plic din partea Centrului de Monitorizare a Circulației Rutiere este doar un act de constatare a faptului că într-un anumit loc și la o anumită oră cineva a încălcat Regulamentul Circulației Rutiere.

„Decizia de aplicare a amenzii este emisă la locul întocmirii procesului verbal. Iar aceste acte sunt doar informații care ar putea conduce la intentarea unui dosar administrativ și că pentru această presupusă încălcare este prevăzută o sancțiune, care ar putea conduce la aplicarea unei amenzi", a declarat Anatolii Dovgani.

În opinia interlocutorului, conducătorii auto în zădar se grăbesc să plătească amenda în primele 72 de ore din momentul recepționării scrisorii de la Centrul de Monitorizare, or acest document electronic nu conține încheierea de aplicare a pedepsei sub formă de amendă.

Проверка документов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Polițiștii vor primi un spor la salariu de 25% din suma amenzilor aplicate

„Dacă nu a fost stabilită pedeapsa, amenda, nu poate să fie efectuată nici plata pentru această amendă", a subliniat Dovgani.

El este de părere că persoana care a primit un asemenea aviz este în drept să nu întreprindă nicio acțiune.

„Doriți să mă sancționați? Opriți-mă, trageți-mă pe dreapta, explicați-mi drepturile, înaintați-mi învinuirea, întocmiți un proces verbal, înmânați-mi o copie cu explicarea drepturilor. Abia din acest moment voi începe să acționez", a declarat expertul.

Anatoli Dovgani a subliniat și faptul că legislația nu stabilește doar sancțiuni, ci îl și protejează pe cetățean.

„Dacă nu o să vă prezentați timp de trei luni cu această scrisoare, atunci, potrivit articolului 30 al Codului Administrativ, expiră termenul de prescripție pentru aplicarea pedepsei. Aceste date, timp de trei luni, vor fi anulate. El e nu se introduc în nicio bază de date. Așa prevede legea. Aceasta e legea, dacă timp de trei luni nu v-a fost înaintată învinuirea în modul prevăzut de lege", a conchis expertul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0