CHIȘINĂU, 6 ian — Sputnik. Politicienii moldoveni de dreapta, de care mulți au și uitat după alegerile prezidențiale, au luat în furci decizia președintelui țării, Igor Dodon, de a-l lipsi pe Traian Băsescu de cetățenia Republicii Moldova. Declarațiile făcute de Maia Sandu, Iurie Leancă, Andrei Năstase, Ana Guțu și presa asociată lor au fost ca o furtună într-un pahar cu apă. Constatarea lor făcută la unison că această decizie a președintelui este una păguboasă mi-a creat o senzație de deja vu.
Nu vreau să citez declarațiilor lor furioase și sfaturile date lui Dodon să se ocupe de "problemele reale" și să nu divizeze țara și cetățenii în tabere beligerante. Vreau doar să spun următoarele: reacția politicienilor de dreapta îmi amintește de cele ale Partidului Democrat după victoria lui Donald Trump în competiția cu Hillary Clinton pentru fotoliul prezidențial. Aceleași acuzații nefondate, aceeași lipsă de dorință de a recunoaște victoria adversarului, care a devenit președinte fiind votat în cadrul unor alegeri directe, aceeași convingere că ei sunt fără greșeală și aceeași panică.
Dar, dacă candidatul ce a pierdut alegerile în SUA a acceptat invitația de a participa la ceremonia de inaugurare a președintelui ales, în Moldova noi am fost martorii unei situații descalificante: cei care au pierdut alegerile au trântit ușa și au refuzat să participe la festivitate. Ei nu știu să piardă!
Rândurile politicienilor de dreapta — cuprinse de panică
Încă o remarcă legată de retragerea cetățeniei moldovenești lui Băsescu. Prin nemulțumirea provocată că președintele țării a emis acest decret, ei arată clar că rândurile lor sunt cuprinse de panică. Nu trebuie să fii mare deștept ca să înțelegi un lucru foarte simplu: ei au nevoie de Băsescu la alegerile parlamentare din 2018.
Fără ca să conștientizeze, planurile lor au fost divulgate de către directorul Centrului de Analize Politice Politicon, Anatol Țăranu, care a fost citat de Newsmarket: "Lipsirea de cetățenia moldovenească a fostului președinte al României constituie o manifestare a unei politici românofobe de către Dodon. Decizia a fost salutată de cei care au votat pentru Dodon. Dar, pe de altă parte, asta va duce la consolidarea electoratului românofil".
Iată aici am să-mi permit să nu fiu de acord cu stimatul politolog.
Dacă alegerile prezidențiale, care s-au desfășurat recent, nu au fost în măsură să consolideze electoratul românofil, de ce ar fi de crezut că acest lucru se poate întâmpla astăzi? Și încă ceva. Vreau să amintesc că Băsescu nu a fost cel mai respectat președinte al României…
Când pământul fuge de sub picioare…
Apare o situație interesantă: un partid în frunte cu Băsescu și Șalaru. Alături de ei, formațiunea politică a Maiei Sandu, cea a lui Andrei Năstase și poate și partidele Anei Guțu și Iurie Leancă. Și brusc, această construcție se năruie. Dodon îl lipsește pe Băsescu de cetățenia Republicii Moldova. Panică în tabără politicienilor de dreapta. Unii deputați din Parlamentul României declară că vor contesta decretul președintelui Dodon în instanță. Doar că nu e clar: ei ce treabă au?
Răspunsul este următorul: ei continuă să spere că, într-o perspectivă nu chiar îndepărtată, Moldova se va contopi cu România. Iar forțele politice care trebuiau să pună în aplicare acest plan erau exact cele care urmau să se coaguleze în jurul lui Băsescu. Putem doar să le spunem: nu sperați în zădar.
Actuala situație geopolitică din lumea prefigurează o altă cale pentru Republica Moldova. Am mai scris și vreau să repet și astăzi: victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din America va avea influența, fie și indirect, și situați din Republica Moldova.
Rămânând în câmpul intereselor eurointegraționiste, Moldova își dinamizează și acțiunile de apropiere de Uniunea Eurasiatică. Chiar dacă politicienii de dreapta nu vor să recunoască acest lucru, el devine o realitate.
Interesul Uniunii Europene pentru Moldova va slăbi într-o perspectivă apropiată. Sunt o mulțime de cauze, în special situația din interiorul UE. Problema imigranților, cele economice, financiare. În același timp. Rusia, în primul rând, și alte state eurasiatice sunt gata să-și deschidă piețele pentru mărfurile moldovenești, să ajute țară să rezolve atât problemele interne, cât și pe cele externe. 2017 va arăta pe cât de corecte sunt unele sau altele prognoze. Vom aștepta. Dar nu cu mâinile în sân.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>