Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sorin Grindeanu, noul premier al României

© AFP 2024 / Octav GANEASorin Grindeanu
Sorin Grindeanu - Sputnik Moldova
Abonare
Miniștrii au primit avizul parlamentar. Opoziția și-a acceptat înfrângerea. Liviu Dragnea este eroul zilei.

BUCUREȘTI, 4 ian — Sputnik. Lista guvernului a trecut prin comisii fără incidente, fără întârzieri, într-o ordine și disciplină (de partid) perfectă, exact cum promisese președintele PSD, Liviu Dragnea, înregistrându-se chiar un record de viteză al audierilor, mai ales că vorbim de un cabinet lărgit față de cel anterior. Cu mici excepții, parlamentarii s-au rezumat la întrebări generale despre domeniile principale ale fiecărui portofoliu, inclusiv parlamentarii Opoziției care au părut timorați în fața majorității.

Sevil Shhaideh - Sputnik Moldova
Politică
Iohannis a refuzat să desemneze un musulman la funcția de premier al României

În schimb, opoziția s-a manifestat prin discursuri la tribună. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, un parlamentar experimentat aflat la al treilea mandat, a susținut un autentic rechizitoriu politic la adresa PSD și ALDE, în stilul oratorilor de forță din trecut, Vadim Tudor sau Crin Antonescu.

Critica doamnei Turcan a fost centrată pe Liviu Dragnea și caracterul politizat și bazat pe interese de grup al structurii guvernamentale, precum și pe laitmotivul Opoziției, anume imposibilitatea realizării programului PSD. Președintele USR, Nicușor Dan, timorat vizibil de importanța momentului, a expus câteva dintre problemele unor miniștri.

Replica lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, s-a caracterizat prin fermitate, dar și prin eleganța — uneori mușcătoare — cu care ne-a obișnuit. Domnul Tăriceanu a pus accentul pe respectarea drepturilor omului, ca temă centrală a demersului ALDE, dar a atins un punct sensibil în finalul discursului, anume că diplomația românească nu mai trebuie să stea cu capul plecat în fața Uniunii Europene.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Trei motive pentru care Iohannis a amânat desemnarea premierului

Discursul premierului desemnat, dl. Sorin Grindeanu, a punctat pe scurt ideile principale din fiecare domeniu, prezentând și sloganul sub care va guverna — "România normalității". Grindeanu a subliniat în repetate rânduri meritele președintelui PSD în asigurarea bunului mers al echipei care a creat programul de guvernare și sprijinul care i l-a acordat în alcătuirea echipei guvernamentale.

Votul Parlamentului a fost clar: 295 de voturi "pentru" și doar 133 "împotrivă", 1 vot fiind anulat. La ora 19 va avea loc depunerea jurământului noului cabinet în fața președintelui României.

 

Fluxul de știri
0