Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trei motive pentru care Iohannis a amânat desemnarea premierului

© privesc.euKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele României a anunţat că desemnarea premierului va avea loc după Crăciun. Joi, 22 decembrie, Klaus Iohannis trebuia să o desemneze premier pe Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru Palatul Victoria. Bogdan Duca oferă pentru Sputnik mai multe detalii despre motivul amânării desemnării primului ministru.

CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik. După două zile de consultări cu partidele parlamentare, au fost propuse două nume pentru funcţia de prim-ministru, Sevil Shhaideh din partea PSD şi Eugen Tomac din partea PMP, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, transmite Sputniknews.ro.

Deşi preşedintele trebuia să numească în cursul zilei de joi noul premier, acesta a anunțat că amână desemnarea premierului până după sărbătorile de Crăciun.

"[…] între timp s-a constituit o coaliţie majoritară în Parlament, o coaliţie formată de PSD, ALDE şi UDMR. În consecinţă, în zilele următoare, voi avea discuţii pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun. Şi în acest context daţi-mi voie să va spun tuturor Sărbători fericite. La mulţi ani!", a declarat şeful statului român.

Sevil Shhaideh - Sputnik Moldova
România ar putea avea un premier musulman

Politologul Bogdan Duca a declarat pentru Sputnik că preşedintele României nu avea niciun motiv constituţional sau legal pentru a amâna desemnarea premierului propus de coaliţia PSD-ALDE-UDMR şi de minorităţile naţionale. Din punctual său de vedere, sunt trei motive pentru care Klaus Iohannis a amânat desemnarea premierului.

"Primul motiv este acela că preşedintele doreşte cu orice preţ să găsească un motiv pentru a împiedica numirea unui guvern Shhaideh. Al doilea motiv posibil este acela că guvernul Cioloş doreşte prelungirea interimatului său din motive obscure şi, foarte probabil, grave. Acest lucru ar trebui să alerteze atât actualul Parlament cât şi celelalte instituţii ale statului. Al treilea motiv probabil e chestiunea orgoliului preşedintelui. Acesta poate că doreşte să arate că este un preşedinte jucător, forţând limitele constituţionale, bine trasate de decizii ale CCR", a declarat pentru Sputnik analistul Bogdan Duca.

Criticul social Ilie Catrinoiu a precizat pentru Sputnik că amânarea desemnării premierului până după Crăciun trebuie încadrată în contextul internaţional mai larg din jurul României. Potrivit acestuia, forţele naţionaliste şi postcapitaliste din jurul României, dar şi de peste Ocean, nu doresc un premier din interiorul partidelor parlamentare.

"Ordinea globală s-a schimbat, iar România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are un partid postliberal în Parlament. PNL, PSD, ALDE şi USR nu sunt partide naţionaliste şi nu se încadrează în noua viziune multipolară, ecologică şi postcapitalistă. În plus, sunt grupări politice de tip mafiot, corupte. Marile puteri vor la Palatul Victoria un premier independent, cu viziune pe termen lung şi cu un proiect de ţară pentru România", a declarat Ilie Catrinoiu pentru Sputnik.

Potrivit acestuia, datorită corupţiei şi sărăciei extreme din România, Parlamentul de la Bucureşti nu mai are credibilitate în afara ţării, dar nici în ochii a aproximativ 60% din populaţia ţării care nu se mai prezintă la vot de ani buni.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0