Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova – 2017: O prognoză politică

© Sputnik / Miroslav RotariВладимир Новосадюк
Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
Abonare
În preajma Anului Nou, editorialistul Sputnik a făcut o prognoză politică, încercând să vadă cum va fi anul 2017 pentru țara noastră.

Judecând după evenimentele care au avut loc în ultimele zile ale lui 2016, în anul care vine, în Republica Moldova vor avea loc multe evenimente neașteptate și interesante.

Voi începe cu un fapt particular de la care, după cum vă dați seama, poate fi urmărit un întreg fenomen sau anumite tendințe ale acestui fenomen.

Drapelul RM, Președinție - Sputnik Moldova
Politică
Oficial: Președinția, fără steagul Uniunii Europene

Așa dar, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dispus să fie scos drapelul Uniunii Europene care sta arborat la intrarea în reședința sa alături de drapelul de stat al țării noastre. S-ar părea că nu este nimic deosebit în această decizie a președintelui. Nu vrea omul ca pe sediul său oficial să fâlfâie un drapel care nu este al țării sale, ci al unei comunități de state străine. Noi am semnat doar un acord de asociere cu această structură, asta însă nu înseamnă că suntem gata să dăruim cuiva țara noastră.

Și de la asta au pornit toate. Câțiva „eroi liberali", trecând peste toate limitele și, mai ales, peste dreptul legitim al președintelui țării, urcând unul în spate la altul, au rearborat drapelul albastru cu 12 de steluțe aurii. O întrebare legitimă: De ce?

Un prieten de-al meu s-a odihnit recent în Republica Dominicană. Lui i-a plăcut atât de mult această insulă din Caraibe, încât și-a adus de acolo un drapel dominican. Și l-a arborat în curtea casei sale de la țară, alături de drapelul Republicii Moldova.

Tot satul a venit să admire acest steag exotic: două dreptunghiuri albastre și altele două roșii, separate de o cruce albă, cu o stemă sofisticată pe mijloc. Și nimănui nu i-a trecut prin cap să dea jos drapelul Republicii Dominicane sau să pună în locul lui drapelul Uniunii Europene.

Și drept au făcut!

Pentru că este treaba gospodarului să decidă ce să arboreze în curtea sa. Tot așa a procedat și Dodon: a făcut ceea ce este în dreptul lui să facă. Prin acest gest el a arătat: casa sa este Moldova. Iar pentru ca liberalilor să le trteacă cheful de astfel de ieșiri eroice, de pe reședința președintelui a fost înlăturat cel de-al doilea catarg pe care anterior era atârnat drapelul UE.

Liberalilor le fuge pământul de sub picioare

Nu întâmplător m-am oprit asupra acestei acțiuni stranii a liberalilor noștri, în spatele căreia, sunt convins, se ascunde neputința și nedorința acestor radicali de a înțelege ce se întâmplă în țară și în lume.

Гимпу Шалару Ghimpu Salaru - Sputnik Moldova
Șalaru vrea să-i ia locul lui Ghimpu

Dar Dumnezeu cu ei, cu acești liberali. Ei acum sunt în plin proces de reformare. Un element al acestui proces este și demiterea ministrului Apărării, Anatol Șalaru.

Reforma în rândurile liberalilor, pe care are de gând să-i conducă fostul ministru al Apărării în locul lui Ghimpu, oricum nu le va îmbunătăți situația, în preajma alegerilor parlamentare din 2018.

De ce? Pentru a răspunde la întrebare, trebuie să lăsam la o parte problemele dintr-un partid sau altul, și să ne concentrăm atenția asupra proceselor geopolitice care vor influența direct sau indirect situația politică din Moldova în anul care vine.

Frontul antirusesc scârție din încheieturi

S-a schimbat situația și în spațiul postsovietic.

Stratfor prognozează că în 2017 influența Rusiei va crește considerabil. Pronosticul analiștilor americani este confirmat de procesele care au loc în Moldova. În primul rând, victoria lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale. Nu voi aminti care au fost principalele lui teze din campania electorală.

Multe dintre ele, sunt sigur, ar putea să fie transpuse în viață după vizita din ianuarie la Moscova a președintelui Republicii Moldova.

Îndrăznesc să spun că în scurt timp Igor Dodon va avea posibilitatea să se întâlnească cu conducerea Federației Rusiei și să discute cele mai actuale probleme ale relațiilor moldo-ruse. Și, probabil, țara noastră va obține de la Rusia un fel de credit în alb. Rămâne doar ca autoritățile moldovene să știe cum să-l utilizeze cu folos.

Cu alte cuvinte, Moldova va începe 2017 într-o situație nouă: consolidarea relațiilor cu Rusia, țara care, în anul următor, are toate șansele să participe la schimbarea echilibrului de forțe în Eurasia în favoarea tuturor membrilor acestei Uniuni.

Potrivit prognozei analiștilor de la Stratfor, frontul antirusesc se prăbușește. Aceștia spun că îmbunătățirea situației internaționale a Rusiei este legată de posibilele schimbări care vor interveni în politica UE și SUA, dar și de reevaluarea relațiilor cu unele state CSI.

Care sunt perspectivele Moldovei în relațiile cu UE?

2017 este anul în care influența UE asupra Moldovei va fi în declin. De ce? Este simplu de presupus. Problemele de ordin intern care macină țările Uniunii Europene reduc substanțial posibilitățile acesteia de a influența asupra țărilor care nu fac parte din UE. Ieșirea Marii Britanii din UE a zdruncinat considerabil stabilitatea acestei structuri. Pe zi ce trece, soluționarea problemelor migrației necesită tot mai multe mijloace și eforturi din partea organelor statale. Sancțiunile împotriva Rusiei sunt ca o lovitură de bumerang pentru economia țărilor europene.

Chiar și astfel de țări fidele UE ca Polonia încep să-și urmeze propria cale, fără a mai vorbi de alte state din Europa de Est.

Apare întrebarea: le arde oare lor de Moldova, când „le fuge pământul de sub picioare"? Chiar și Donald Trump a declarat deschis că prioritățile principale ale politicii sale o constituie consolidarea SUA, combaterea terorismului, îmbunătățirea relațiilor cu Rusia și trecerea la alt gen de legături cu țările lumii.

De aceea, să mă ierte patrioții noștri de carton, Moldova nu se va mai afla în obiectivul atenției UE.

Dar, Doamne ferește! Desigur, noi trebuie să avem relații de prietenie cu țările europene, să colaborăm în toate domeniile de interes statal. Însă nimeni nu-ți dă ceva pe degeaba.

Este timpul ca, deja în 2017, unii dintre conducătorii țării noastre să renunțe la clișeele ideologice și să înțeleagă care sunt adevărații prieteni ai Republicii Moldova. Potrivit pronosticurilor făcute de experții de la Stratfor, influența Rusiei crește nu doar în spațiul postsovietic. Rusia își va îmbunătăți pozițiile și în relațiile cu Occidentul.

Ținând cont de situația geopolitică, Moldova trebuie să profite de șansa pe care o aduce anul 2017.

Dar Dumneavoastră ce părere aveți? La mulți ani! Și mai multă încredere în forțele proprii, căci în felul acesta vom reuși.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0