Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anul 2017 vine cu mai multe noutăți în politica fiscală și vamală

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu anul viitor, în Republica Moldova intră în vigoare mai multe noutăți fiscale și vamale prevăzute de bugetul de stat și politica bugetar-fiscală.

CHIȘINĂU, 30 dec – Sputnik.Anul bugetar 2017 va începe cu mai multe noutăți fiscale și vamale. Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul viitor, termenul de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit va fi schimbat de la 25 martie la 30 aprilie. De asemenea, va fi majorat impozitul pe venitul reținut la sursa de plată din livrarea producției agricole către agenți economici de la 2% la 3%.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Cum cheltuiesc autoritățile banii din bugetul țării

Din 2017 va fi stabilit un regim fiscal unic de impozitare a veniturilor obținute din activitățile desfășurate de către avocați, notari, executori judecătorești, mediatori, experți judiciari, traducători și interpreți autorizați. Totodată, va fi stabilit un regim fiscal simplificat privind impozitul pe venitul persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente de comerț fără a constitui o formă organizatorico —juridică a activității de antreprenoriat.

Din anul viitor, va intra în vigoare scutirea de la aplicarea creșterii de capital la înstrăinarea locuinței de bază. A fost definitivat termenul de locuință de bază și anume locuința în care persoana timp de trei ani își are viza de reședință/domiciliu și o deține în proprietate.
În 2017, va fi majorată cota de impozitare a veniturilor de la darea în locațiune a imobilului către alți cetățeni, de la 5% la 7%.

Potrivit politicii bugetar-fiscale, în 2017 vor fi majorate accizele la produsele din tutun și produsele petroliere și băuturile alcoolice. Vor fi anulate accizele pentru aparatele de înregistrare şi reproducere a sunetului, aparatele video de înregistrat sau de reprodus şi aparatele de recepție pentru radiodifuziune.

деньги - Sputnik Moldova
Politică
Bugetul Moldovei pentru 2017, pe placul FMI

Cota accizului pentru autoturisme va fi stabilită în valută națională și va fi micșorată cota accizului de la 3,72 euro, până la 2,5 euro pentru autoturismele cu capacitate cilindrică mare.

Din 2017, crește și impozitul pe imobil. Cota maximă de impozitare pentru bunurile imobiliare cu destinație locativă va crește de la 0,3% la 0,4%. Astfel, cota minimă de impozitare va constitui 0,05%, iar cota maximă 0,4%.
Autoritățile locale vor avea dreptul să stabilească, din 2017, de sine stătător mărimea scutirii de la plata impozitelor pe bunurile imobiliare pentru persoanele de vârstă pensionară, persoanele cu dizabilități și alte categorii defavorizate social. Scutirile stabilite în Codul Fiscal vor fi valabile până la adoptarea unei decizii de modificare a acestora de către autoritatea locală. 

Fluxul de știri
0