Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum cheltuiesc autoritățile banii din bugetul țării

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Surse din cadrul Ministerului Finanțelor au povestit de unde vin banii în haznaua țării și cum sunt cheltuiți aceștia.

CHIȘINĂU, 26 dec — Sputnik. Conform rezultatelor pentru luna noiembrie 2016, veniturile la bugetul de stat al Moldovei au constituit 24 de miliarde 953 de mii de lei, ceva mai puțin decât în perioada similară din anul trecut, arată datelor Ministerului Finanțelor.

În structura intrării la buget predomină veniturile acumulate de Serviciile Vamal și Fiscal.

деньги - Sputnik Moldova
Politică
Bugetul Moldovei pentru 2017, pe placul FMI

Până în luna noiembrie a acestui an, cheltuielile din bugetul de stat au depășit 28 de miliarde de lei. Potrivit datelor oficiale, cele mai multe mijloace — peste un sfert din volumul totalal cheltuielilor de la bugetul de stat — au mers în sectorul educațional. După care au urmat cheltuielile pentru protecția socială (21%), serviciile de stat (15,9%) și cheltuielile pentru sectorul economic (11,4%). Ultimele în top cinci sunt cheltuielile pentru ocrotirea sănătății — puțin peste 10%.

Cel mai puțin s-a cheltuit pentru securitatea națională, pentru gospodăria locativ-comunală și pentru protecția mediului ambiant.

Conform rezultatelor pentru lunile ianuarie-noiembrie ale acestui an, deficitul bugetului de stat a constituit 3,27 miliarde de lei. Potrivit modificărilor la bugetul de stat pentru anul 2016, se așteaptă că la sfârșit de an acest indicator va atinge 4,18 miliarde de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0