Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce copiii trebuie să știe că Moș Nicolae există

© Photo : Cuvantul-ortodox.roSfântul Ierarh Nicolae
Sfântul Ierarh Nicolae - Sputnik Moldova
Abonare
Sfântul Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni, cel care este așteptat de către toți copii, există cu adevărat. Iată ce trebuie să cunoască neapărat copilul tău.

CHIȘINĂU, 19 dec — Sputnik. În fiecare an, pe 19 decembrie, creștinii ortodocși din Republica Moldova îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae. El a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Mira, cetate din ținutul Lichiei, pe teritoriul Turciei de astăzi. Sfântul s-a dovedit un ierarh bun şi înţelept, care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, este ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei creștin-ortodoxe.

Николай Мирликийский. Фреска Ферапонтова монастыря - Sputnik Moldova
Important: Icoana și Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae vor fi aduse la Chișinău

În calitatea sa de ierarh, Sfântul Nicolae și-a dedicat activitatea slujirii credincioșilor, manifestând grijă deosebită față de săraci. Îi ajuta cu bani, însă faptele sale mereu erau învăluite de mister, astfel că cei care erau ajutați nu cunoșteau din partea cui vine ajutorul. De aici și credința că Moș Nicolae vine noaptea pe furiș la copii cuminți pentru a le aduce daruri. Astfel, exemplul său trebuie să fie urmat de toți creștinii, aducând bucurie celor din jur.

Din viața sfântului

În vremea prigoanei creștinilor din timpul împăratului Diocleţian, Sfântul a fost aruncat în temniţă, însă şi acolo vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. După urcarea pe tron a sfântului împărat Constantin cel Mare, el a fost eliberat. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi care a participat la Sinodul de la Niceea. El a devenit cunoscut și pentru intransigența sa față de eretici. A combătut erezia ariană care nu recunoștea dumnezeirea lui Iisus Hristos.

Catedrala - Sputnik Moldova
Postul Nașterii Domnului - un post al bucuriei duhovnicești

Potrivit Tradiției, Sfântul Nicolae l-a pălmui în timpul Sinodului pe ereticul Arie, care își susținea cu înverșunare concepția teologică eronată.

Marinarii îl consideră ocrotitorul lor, după ce Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari. În Rusia a crescut atât de mult popularitatea lui, încât aproape în fiecare biserică există un colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae.

Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice pe 6/19 decembrie anul 343, iar din anul 1087, moaştele sale se păstrează în orașul Bari, din sudul Italiei.

Potrivit datelor statistice, peste 94 de mii de moldoveni au fost numiți în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0