Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Postul Nașterii Domnului - un post al bucuriei duhovnicești

© Sputnik / Мирослав РотарьCatedrala
Catedrala - Sputnik Moldova
Abonare
Luni, 28 noiembrie, creștinii ortodocși intră în perioada Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Editorialistul Sputnik Moldova relevă semnificația acestei perioade, dar și regulile de ținere a postului din această perioadă.

Începând cu ziua de luni, creștinii ortodocși din Republica Moldova au intrat în perioada postului Nașterii Domnului. Acest post durează 40 de zile, timp în care creștinii se pregătesc de marea sărbătoare a întrupării Mântuitorului Iisus Hristos pe care o sărbătorim la data de 7 ianuarie.

Postul Crăciunului, cum mai este numit în popor, este și un post al bucuriei pentru că el ne vestește sărbătoarea întrupării lui Dumnezeu, astfel dăruindu-ne tuturor speranța mântuirii. Urmând pilda patriarhilor din Vechiul Testament, care așteptau venirea lui Mesia, astfel și creștinii se cuvine să-l întâmpine pe Mântuitorul Hristos cu post și rugăciune. Omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și trebuie să devină templu în care să locuiască Duhul Sfânt.

Icoana adormirii Maicii Domnului - Sputnik Moldova
Postul Sfintei Marii, perioadă de pocăinţă şi schimbare a vieţii

Perioada postului este necesară pentru a-L primi cu vrednicie pe Hristos în inimile noastre prin Taina Sfintei Împărtășanii. Însuși Mântuitorul Hristos a postit vreme de 40 de zile, și nu pentru că avea El nevoie de asta, ci pentru a ne fi nouă model, arătându-ne care sunt armele cu care putem obține biruință asupra puterii diavolului. Postul este un exercițiu de disciplină a sufletului, care are menirea să ne ajute să obținem cea mai grea victorie, victoria asupra propriilor patimi, devenind astfel ostași vrednici ai lui Hristos.

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea următoarele: „postul potolește trupul, înfrânează poftele cele nesăbuite, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înalţă şi îl urmează”.

În această perioadă, Biserica a instituit mai multe repere de care trebuie să ținem cont. Astfel, timp de 40 de zile, creștinii sunt îndemnați să se abţină de la carne, ouă şi brânză.

кафедральный собор Митрополит ВЛАДИМИР - Sputnik Moldova
Mitropolitul îndeamnă la unitate ortodocşii din Moldova, Rusia și România

În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. Iar în zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sâmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește.

În cazul când în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci avem dezlegare si la pește.

În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănâncă abia seara şi anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă de dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Acestea sunt câteva reguli despre modul în care trebuie să postim în această perioadă, dar, desigur, fiecare va face ascultare și va ține postul după propriile puteri, urmând sfaturile părintelui duhovnic.

Totuși, cea mai importantă componentă a postului rămâne a fi rugăciunea, pentru că doar rugăciunea dăruiește vigoare sufletului nostru. Post cu spor!

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0