Sergiu Ungureanu, care este lector la Universitatea Tehnică din Moldova, spune că impozitarea venitului salarial rămâne a fi și în anul viitor un mecanism de jăcmănire a celor săraci de către stat. Și asta chiar dacă transele de venit impozabil au fost majorate de la 29.640 de lei, cât era în 2016, la 31.140 de lei, cât va fi 2017. Astfel, prima cotă de impozitare a veniturilor de 7 la sută va fi aplicată în cazul celor care înregistrează venituri de până la 31.140 de lei pe an, iar a doua cotă de impozitare, de 18 la sută, pentru cei care au venituri anuale de peste 31.140 cele care vor depăși această sumă.
Expertul spune că un venit anual de 31 de mii de lei este totuși unul mizerabil, asta însemnând aproximativ 2.500 de lei pe lună. Astfel, cei care au salarii ce depășesc cu puțin această cotă, sunt deja obligați să plătească un impozit nu de 7 la sută, ce de două ori și ceva mai mult — 18 la sută.
Sergiu Ungureanu afirmă că pentru oamenii simpli aceste prevederi din Legea Bugetului de Stat sunt doar niște cifre, ei nici nu conștientizează care este impactul lor asupra situației financiare a fiecărui cetățean în parte.
"Guvernul, autoritățile profită de această incapacitate a cetățenilor de a înțelege toate dedesubturile, de a citi și înțelege ce prevede acest buget. Presa aservită guvernanților abordează problemele bugetului, a finanțelor publice de o manieră superficială", spune Ungureanu.
Expertul mai afirmă că în Republica Moldova nu sunt organizate dezbateri cu adevărat publice privind prevederile de bază ale bugetului, la care să aibă acces experții independenți și unde să poată să-și prezinte punctul de vedere.
Sergiu Ungureanu mai afirmă că din cauza acestei politici de impozitare a veniturilor vor avea de suferit nu doar salariații, ci și întreprinderile, în special cele mici și mijlocii.
"Greul este pus pe umerii celor săraci, ei trebuie să plătească cea mai mare parte a taxelor, impozitelor, plăților directe și indirecte la buget. Tot așa, firmele care activează legal sunt supuse unei impozitări tot mai dure. O firmă trebuie să-i dea statului 490 de lei din fiecare mie de lei pe care o cheltuiește pentru plata salariului unui angajat. Adică, 49 la sută din acești bani ajung în visteria statului și doar 51 la sută în buzunarul salariatului", a afirmat expertul.
"Întreprinderile mici și mijlocii sunt aduse în prag de faliment. Și sunt nevoite să plătească salariile în plic, să activeze la negru. Întreprinderile mici și mijlocii falimentează. Angajații acestora ajung pe drumuri, mărind numărul șomerilor, a celor plecați peste hotare. Iar unii dintre cei rămași fără lucru măresc armata infractorilor, criminalilor", a declarat Sergiu Ungureanu.
În același timp, expertul a constatat că și în 2017 marile averi nu vor fi impozitate. Cei care dețin imobile luxoase și care le aduc venituri fabuloase sau terenuri vor plăti în continuare sume modice la bugetul de stat.
Autor: Sergiu Praporșcic