Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 2017, statul îi va jăcmăni pe cei săraci, iar cei bogați vor huzuri

© Sputnik / Мирослав РотарьСерджиу Унгуряну
Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Abonare
Impozitarea veniturilor prevăzută de Legea Bugetului pentru 2017 este discriminatorie, deoarece greul contribuțiilor la buget este pus pe umerii celor cu venituri modeste și chiar mizere. Pe când cei bogați aproape că sunt scutiți de aceste plăți. Este opinia economistului Sergiu Ungureanu, exprimată în studioul Sputnik Moldova.
În 2017, statul îi va jăcmăni pe cei săraci, iar cei bogați vor huzuri

Sergiu Ungureanu, care este lector la Universitatea Tehnică din Moldova, spune că impozitarea venitului salarial rămâne a fi și în anul viitor un mecanism de jăcmănire a celor săraci de către stat. Și asta chiar dacă transele de venit impozabil au fost majorate de la 29.640 de lei, cât era în 2016, la 31.140 de lei, cât va fi 2017. Astfel, prima cotă de impozitare a veniturilor de 7 la sută va fi aplicată în cazul celor care înregistrează venituri de până la 31.140 de lei pe an, iar a doua cotă de impozitare, de 18 la sută, pentru cei care au venituri anuale de peste 31.140 cele care vor depăși această sumă.

Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vom consuma pe datorie. Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului pentru 2017

Expertul spune că un venit anual de 31 de mii de lei este totuși unul mizerabil, asta însemnând aproximativ 2.500 de lei pe lună. Astfel, cei care au salarii ce depășesc cu puțin această cotă, sunt deja obligați să plătească un impozit nu de 7 la sută, ce de două ori și ceva mai mult — 18 la sută.

Sergiu Ungureanu afirmă că pentru oamenii simpli aceste prevederi din Legea Bugetului de Stat sunt doar niște cifre, ei nici nu conștientizează care este impactul lor asupra situației financiare a fiecărui cetățean în parte.

"Guvernul, autoritățile profită de această incapacitate a cetățenilor de a înțelege toate dedesubturile, de a citi și înțelege ce prevede acest buget. Presa aservită guvernanților abordează problemele bugetului, a finanțelor publice de o manieră superficială", spune Ungureanu.

Vlad Nani - Sputnik Moldova
Economist: Riscăm să ajungem în 2017 fără pensii și salarii

Expertul mai afirmă că în Republica Moldova nu sunt organizate dezbateri cu adevărat publice privind prevederile de bază ale bugetului, la care să aibă acces experții independenți și unde să poată să-și prezinte punctul de vedere.

Sergiu Ungureanu mai afirmă că din cauza acestei politici de impozitare a veniturilor vor avea de suferit nu doar salariații, ci și întreprinderile, în special cele mici și mijlocii. 
"Greul este pus pe umerii celor săraci, ei trebuie să plătească cea mai mare parte a taxelor, impozitelor, plăților directe și indirecte la buget. Tot așa, firmele care activează legal sunt supuse unei impozitări tot mai dure. O firmă trebuie să-i dea statului 490 de lei din fiecare mie de lei pe care o cheltuiește pentru plata salariului unui angajat. Adică, 49 la sută din acești bani ajung în visteria statului și doar 51 la sută în buzunarul salariatului", a afirmat expertul.

"Întreprinderile mici și mijlocii sunt aduse în prag de faliment. Și sunt nevoite să plătească salariile în plic, să activeze la negru. Întreprinderile mici și mijlocii falimentează. Angajații acestora ajung pe drumuri, mărind numărul șomerilor, a celor plecați peste hotare. Iar unii dintre cei rămași fără lucru măresc armata infractorilor, criminalilor", a declarat Sergiu Ungureanu.

În același timp, expertul a constatat că și în 2017 marile averi nu vor fi impozitate. Cei care dețin imobile luxoase și care le aduc venituri fabuloase sau terenuri vor plăti în continuare sume modice la bugetul de stat.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0