Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Economist: Riscăm să ajungem în 2017 fără pensii și salarii

© Sputnik / Мирослав РотарьVlad Nani
Vlad Nani - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile ascund efectele nefaste ale deficitului bugetar imens prevăzut pentru 2017: creșterea taxelor și a impozitelor, majorarea vârstei de pensionare, neindexarea pensiilor și salariilor și chiar restanțe la plata acestora. Este constatarea economistului Vlad Nani, care a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.
Expert: Deficitul bugetar și împrumuturile externe ne colapsul finanțelor publice

Vlad Nani, care este lector universitar la Universitatea Tehnică din Moldova, a declarat că societatea moldovenească nu conștientizează care vor fi efectele deficitului bugetar de tocmai patru miliarde de lei pentru 2017 și pentru următorii ani, care este prevăzut de politica bugetar-fiscală a statului. Totodată, spune economistul, autoritățile ascund și consecințele dezastruoase pe care le vor avea asupra cheltuielilor sociale și nivelului de trai împrumuturile contractate de Guvern pentru acoperirea deficitului bugetului.

"Indicatorul de bază a eficacității bugetare este existența sau lipsa deficitului bugetar. Atât în bugetul pentru 2016, cât și în cel planificat pentru 2017, deficitul bugetar constituie în jur de patru miliarde de lei! Este o sumă enormă, de 2,7 la sută, aproape 3 la sută din bugetul anual. Și, potrivit politicii bugetar-fiscale, această cotă a deficitului bugetar se va menține în următorii 4-5 ani. Pentru 2016 sunt planificate 10 miliarde de lei împrumuturi externe, inclusiv pentru a acoperi deficitul bugetar. Iar în 2017 — opt miliarde de lei. Sunt niște sume enorme. Chiar și cu ajutorul Fondului Monetar Internațional nu pot fi acoperite nici măcar a treia parte a acestor sume planificate", a declarat Vlad Nani.

Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vom consuma pe datorie. Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului pentru 2017

Economistul spune că autoritățile de la Chișinău merg cu bună știință pe calea creșterii deficitului bugetar și a împrumuturilor contractate din exterior. Dar, în același timp, ascund dezastru adus de aceasta.

"Putem spune că avem o politică bugetar-financiară total dezastruoasă. Și este o cale pe autoritățile merg conștient, planificat. În această situație, creșterea taxelor și a impozitelor este inevitabilă pe fonul scăderii veniturilor bugetare. Autoritățile nu aduc la cunoștința cetățeanului de rând care va fi impactul asupra lui. Deficitul bugetar va avea drept consecință reducerea cheltuielilor sociale, a pensiilor, salariilor. Dacă nu vor fi micșorate, atunci, cel puțin, ele nu vor fi indexate ca să-și mențină puterea de cumpărare odată cu creșterea inflației. O consecință este și majorarea vârstei de pensionare. Se poate ajunge și la neplata în termen a salariilor și pensiilor, la apariția unor restanțe, cum se întâmpla prin anii ‘90 ai secolului trecut, când nu erau achitate pensiile și salariile bugetarilor luni de zile", spune Vlad Nani.

Economistul amintește că nu poți avea siguranța zilei de mâine atunci când cheltuielile planificate sunt considerabil mai mari decât veniturile planificate.

În același timp, el precizează că bugetul pentru anul viitor a fost planificat fără a se ține cont de faptul că are loc liberalizarea pieței Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană, cu Turcia și în curând, foarte probabil, cu China. Bugetul prevede venituri de 30 la sută colectate din taxele vamale, venituri care nu vor fi acoperite deoarece acordurile de liber schimb scutesc importurile de plata taxelor vamale.

"În aceste condiții, economia țării poate ajunge în incapacitate de funcționare, iar staul în default tehnic", a conchis economistul Vlad Nani.

Autor: Sergiu Praporșcic   

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0