Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: din cauza asocierii cu UE, am pierdut 50% din piața rusească

© Sputnik / Miroslav RotariIgor dodon Игорь Додон
Igor dodon Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia președintelui ales al Moldovei, țara noastră a pierdut foarte mult semnând Acordul de asociere cu UE.

CHIȘINĂU, 16 dec — Sputnik. Moldova nu s-a ales cu nimic în urma acordului de asociere cu UE, însă a pierdut foarte mult, a declarat președintele ales al țării, Igor Dodon.

"Evident, piața rusească este una  tradițională pentru produsele moldovenești. După semnarea acum doi ani a Acordului de asociere cu UE, noi am pierdut 50 la sută din exportul în Rusia, am pierdut piața. Însă nu am primit nimic în loc. Au trecut doi ani, iar exportul în UE nu crește, ba din contra, este în scădere", a spus Dodon într-un interviu pentru RT.

Ofiteri SIS in timpul perchezitiilor la sediul lui Retano Usatii - Sputnik Moldova
Politică
Ce șanse are SIS să ajungă arma lui Dodon împotriva oponenților săi

După cum a subliniat președintele ales, deschiderea pieței Moldovei a condus la formarea unui decalaj foarte mare dintre import și export.

"Anul acesta, noi am importat o mie și jumătate de tone de mere europene, dar am exportat acolo doar 55 de tone. Și acest lucru s-a întâmplat cu toate mărfurile. De aceea, în afară de istorie, cultură, economie, de trecut și viitor, noi avem cu FR și un prezent comun", a declarat Dodon.

"Deși avem în Parlamentul Moldovei o majoritate proeuropeană și deși a fost semnat Acordul de asociere cu UE, dacă ar avea loc un referendum, majoritatea cetățenilor din Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Euro-Asiatică. Peste 65 la sută din populație consideră Rusia drept un stat prieten, la noi nu există rusofobia care se atestă în alte țări CSI", a adăugat el.

Cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial a avut loc în Moldova la 13 noiembrie. Potrivit datelor CEC, Igor Dodon, candidatul din partea Partidului Socialiștilor, a acumulat 52,11% din voturi.

Iurie Roșca - Sputnik Moldova
La ce-i pot servi lui Dodon bunele relații cu Moscova

CEC a confirmat rezultatele alegerilor, iar observatorii internaționali din partea CSI, OSCE și APCE au recunoscut legitimitatea lor. La 13 decembrie, Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor președintelui, confirmându-l în această funcție pe Igor Dodon. Ceremonia inaugurării va avea loc la 23 decembrie.

În iunie 2014, Moldova a semnat cu UE Acordul de asociere și cel privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. După ratificarea Acordului de către Parlamentul Moldovei, relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au deteriorat. Potrivit acordului, Moldova a trebuit să-și deschidă în totalitate piața pentru mărfurile europene. Rusia, îngrijorată de faptul că prin Moldova s-ar putea produce reexportul de mărfuri din UE, a interzis importul unor categorii de produse moldovenești.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0