De acum încolo, Serviciul de Protecție și Pază de Stat se va numi Centrul de Protecție și Pază de Stat și va trece din subordinea președintelui sub „aripa" Serviciului de Informații și Securitate, păstrându-și statutul autonom. Tot în subordinea SIS va trece și Serviciul de Stat de Curieri Speciali care este responsabil de corespondența parlamentară, prezidențială și diplomatică.
Ion Leahu, veteran al serviciilor speciale, expert în domeniul securității naționale, consideră că ceea ce se întâmplă în structurile de forță nu este altceva decât „reformă de dragul reformei".
„Consider că totul ține de buget. Moldova trebuie să facă economii, iar la comasarea structurilor vor fi desființate unele funcții de conducere, se va reduce aparatul funcționarilor de stat", a menționat Leahu în interviul pentru Sputnik.
Potrivit expertului, SIS nu poate și nici nu a putut să fie o armă în mâinile lui Dodon împotriva oponenților politici.
„Președintele este legat de mâni și de picioare de Parlament, iar acolo fracțiunea Partidului Socialiștilor, din care a făcut parte Dodon, nu este majoritară, de aceea nu cred că SIS poate fi considerat în mod serios drept instrument de presiune", a încheiat expertul.
Președintele ales Igor Dodon a atins în declarațiile sale tema deplasării șefului statului pe teritoriul țării și anumite privilegii de care beneficiază acesta.
Dodon a declarat în special că, aflându-se în postul de președinte, va renunța la pază, girofaruri și, la fel ca toți cetățenii simpli, va aștepta semnalul verde al semaforului.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>