Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce șanse are SIS să ajungă arma lui Dodon împotriva oponenților săi

© Sputnik / Miroslav RotariOfiteri SIS in timpul perchezitiilor la sediul lui Retano Usatii
Ofiteri SIS in timpul perchezitiilor la sediul lui Retano Usatii - Sputnik Moldova
Abonare
Veteranul serviciilor speciale Ion Leahu, expert în domeniul securității naționale, a comentat într-un interviu acordat pentru Sputnik reformele întreprinse în structurile de forță ale Republicii Moldova.

СИБ SIS - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine primeşte cele mai multe informaţii operative de la SIS
CHIȘINĂU, 13 dec — Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a adoptat rectificările conform cărora Serviciului de Informații și Securitate urmează să fie subordonat Parlamentului. Deputații vor numi directorul SIS pe un termen de cinci ani. Astfel, s-au adeverit prognozele Sputnik despre care am scris recent: în Moldova structurile de forță vor fi epurate și reformate.

De acum încolo, Serviciul de Protecție și Pază de Stat se va numi Centrul de Protecție și Pază de Stat și va trece din subordinea președintelui sub „aripa" Serviciului de Informații și Securitate, păstrându-și statutul autonom. Tot în subordinea SIS va trece și Serviciul de Stat de Curieri Speciali care este responsabil de corespondența parlamentară, prezidențială și diplomatică.

Ion Leahu, veteran al serviciilor speciale, expert în domeniul securității naționale, consideră că ceea ce se întâmplă în structurile de forță nu este altceva decât „reformă de dragul reformei".

„Consider că totul ține de buget. Moldova trebuie să facă economii, iar la comasarea structurilor vor fi desființate unele funcții de conducere, se va reduce aparatul funcționarilor de stat", a menționat Leahu în interviul pentru Sputnik.

Potrivit expertului, SIS nu poate și nici nu a putut să fie o armă în mâinile lui Dodon împotriva oponenților politici.

„Președintele este legat de mâni și de picioare de Parlament, iar acolo fracțiunea Partidului Socialiștilor, din care a făcut parte Dodon, nu este majoritară, de aceea nu cred că SIS poate fi considerat în mod serios drept instrument de presiune", a încheiat expertul.

Președintele ales Igor Dodon a atins în declarațiile sale tema deplasării șefului statului pe teritoriul țării și anumite privilegii de care beneficiază acesta.

Dodon a declarat în special că, aflându-se în postul de președinte, va renunța la pază, girofaruri și, la fel ca toți cetățenii simpli, va aștepta semnalul verde al semaforului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0