Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Legea bugetului pentru 2017, votată în primă lectură

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2017 a fost adoptat de către deputații moldoveni în prima lectură. Opoziția parlamentară a criticat proiectul aprobat de Guvern la începutul acestei săptămâni.

Chișinău, 9 dec – Sputnik. La ședința de vineri, parlamentarii moldoveni au aprobat cu majoritate de voturi, în prima lectură, proiectul Legii bugetului pentru anul 2017.

Astfel, sunt planificate venituri în sumă de aproximativ 32,83 de miliarde de lei, cheltuieli de 36,99 de miliarde de lei, iar deficitul bugetar va constitui 4,155 de miliarde de lei.

Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vom consuma pe datorie. Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului pentru 2017

În comparație cu anul trecut, veniturile bugetului pentru anul viitor vor depăși cu 11 la sută indicatorii anului precedent. Acest lucru este legat de creșterea încasărilor din contul impozitelor, taxelor și a granturilor.

Anterior, Guvernul a anunțat că mizează pe finanțarea din exterior pentru acoperirea deficitului bugetar, având în vedere creditele oferite de UE, FMI, Banca Mondială, Guvernului României dar și a altor credite acordate pentru proiecte investiționale.

Documentul prevede că, la situația din 31 decembrie 2017, datoria de stat internă nu va depăși 21 de miliarde 251,6 milioane de lei (la sfârșitul anului 2015 aceasta era de 7 miliarde 225,4 milioane de lei), iar datoria de stat externă — 39 de miliarde 564,3 milioane de lei (echivalentul a un miliard 893 de milioane de dolari americani; în 2015 — un miliard 337 de milioane de dolari).

Soldul garanțiilor de stat externe și interne va constitui zero lei.

Елена Горелова - Sputnik Moldova
Expert: încă din vară era clar că bugetul de stat pentru 2016 este irealizabil

Potrivit proiectului, în bugetul asigurărilor sociale vor ajunge 5,53 de miliarde de lei, iar în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală — 2,593 de miliarde de lei.

Se presupune că fondul de subvenționare în agricultură va constitui 900 de milioane de lei.

Potrivit proiectului bugetului de stat care a fost aprobat vineri, în 2017 Moldova va reduce cu 9,9% cheltuielile pentru apărarea națională. Astfel, în aceste scopuri vor fi prevăzute 493,2 milioane de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0