CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik, Daria Cernega. Rectificarea bugetului de stat, dar și a bugetelor asigurarilor sociale şi medicale, s-a făcut din cauza lipsei mijloacelor planificate, a explicat pentru Sputnik vicedirectorul Centrului de investigații strategice și reforme, doctorul în economie, Elena Gorelova.
În ajun, Guvernul ţării și-a angajat răspunderea privind executarea un pachet de șapte legi, care sunt necesare pentru încheierea Acordului cu Fondul Monetar Internațional. Printre alte măsuri prevăzute se numără și reducerea cheltuielilor din domeniul medicinei, apărării, securității naționale și sferei sociale.
"Situația economică ce s-a conturat în acest an nu este una prea bună. De aceea, atunci când în vară a fost adoptat bugetul de stat pentru 2016, era clar din start că acesta este irealizabil. Inclusiv pentru că bugetul Moldovei nu a primit granturi de la donatorii externi. Din acest motiv a și fost necesară rectificarea tuturor bugetelor. Însă aceasta nu a fost transparentă, rectificarea nu s-a făcut în Parlament, ci în ședința Guvernului", a menţionat Gorelova.
Potrivit expertului, Moldova s-a aflat pe parcursul întregului an în regim de economie, deoarece cheltuielile pentru nevoile sociale, de exemplu, pentru medicină și educație, rămân la același nivel, luând în calcul inflația. Gorelova a opinat că nu ar trebui să sperăm la un ajutor financiar din afară în acest an, pentru că semnarea acordului cu FMI și reluarea finanțării externe necesită un anumit timp.
"Autoritățile nu riscă nimic, deoarece Guvernul și majoritatea parlamentară aplică aceste măsuri conștient, sub presiunea condițiilor pe care le impune FMI. Ei speră că pentru bugetul anului viitor finanțarea externă va spori. De aceea Guvernul este interesat să semneze Acordul cu FMI, indiferent de condiții", a subliniat Gorelova.
Comitetul executiv al Fondului Monetar Internațional trebuie să ia o decizie cu privire la semnarea unui memorandum cu Moldova deja la mijlocul lui octombrie 2016. Fondul este gata să-i ofere Chișinăului un credit de 179 de milioane de dolari. Se presupune că după semnarea Acordului cu FMI, și alți donatori vor relua colaborarea cu Moldova.