Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Banii au stat la baza conflictului dintre Ghimpu și Șalaru

© Sputnik / Мирослав РотарьГимпу Шалару Ghimpu Salaru
Гимпу Шалару Ghimpu Salaru - Sputnik Moldova
Abonare
Răcirea relațiilor dintre Ghimpu și Șalaru s-a accentuat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Nu politica, ci banii au stat la baza conflictului dintre liderul PL Mihai Ghimpu și prim-vicepreședintele formațiunii, ministrul Apărării Anatol Șalaru.

Agenția Sputnik Moldova scria în luna noiembrie, cu referire la surse apropiate de PL, că, la 22 noiembrie, liderul PL Mihai Ghimpu a mers la președintele țării Nicolae Timofti și i-a solicitat demisia lui Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării.

La rândul său, Anatol Șalaru a declarat că demisia sa nu o poate cere președintele de partid, deoarece nu el l-a numit în funcție.

”Partidul are președinte, dar are și consiliu, birou și congres. Aici nu este moftul unui președinte de partid ca să-l scoată pe un ministru. Pe mine nu m-a făcut ministru președintele de partid. Eu sunt prim-vicepreședinte al PL și am un trecut în țara asta. Dacă partidul va decide să mă dea afară, eu am să mă retrag din funcție. Eu nu recunosc deciziile președintelui, dacă ele vin în contradicție cu deciziile partidului”, a declarat Șalaru.

Шалару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sciziune în conducerea PL. Șalaru dă de înțeles că i se pregătește demisia

Răcirea relațiilor dintre Ghimpu și Șalaru s-a accentuat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cei doi nu au vorbit unul cu altul din ziua scrutinului prezidențial. Informația a fost confirmată chiar de Anatol Șalaru. La prima vedere se pare că acest conflict a apărut din cauză că nu Șalaru, ci Ghimpu a fost desemnat în calitate de candidat PL la prezidențiale. Această ipoteză a fost infirmată de prim-vicepreședintele PL, care a spus că nu și-a dorit să candideze la funcția înaltă în stat.

Surse demne de încredere au declarat pentru Sputnik Moldova că Ghimpu s-a supărat pe Șalaru  pentru că ultimul nu ”a aranjat” un tender pentru construcția locuințelor sociale pentru militarii Armatei Naționale în favoarea firmei de construcții condusă de un alt liberal, deputatul Iurie Dârda.

”Ghimpu i-a cerut lui Șalaru să facă tot posibilul ca firma lui Dârda să iasă învingătoare la acest tender. Șalaru însă a făcut referire la legea cu privire la conflictul de interese și a organizat desfășurarea legală a acestei licitații în urma căreia a câștigat o companie care a prezentat cele mai bune condiții”, a declarat sursa.

Ghimpu Şalaru Гимпу Шалару - Sputnik Moldova
Politică
Şalaru i-a amintit lui Ghimpu cine este fondatorul formaţiunii

Într-adevăr, la 3 noiembrie, la Ministerul Apărării, în urma unui concurs public, a fost selectat partenerul privat pentru proiectul de parteneriat public-privat privind „Construcția de locuințe și obiective de menire social-culturală” pe terenul din strada N.Testemițeanu, 3, din Chișinău. Ministerul nu anunță numele companiei, dar informează că în urma acestui parteneriat, militarii Armatei Naționale urmează să beneficieze de 335 apartamente de serviciu, ce constituie 14 500,0 m.p. Blocurile de locuit urmează să fie date în exploatare în anul 2018.

Acest gest al lui Șalaru l-a înfuriat pe Mihai Ghimpu mai ales că în joc sunt puse zeci de milioane de euro. Potrivit surselor, venitul curat pe care trebuia să-l ridice compania lui Dârda se ridica la 20 de milioane de euro.

Imediat după refuzul lui Șalaru, a început o campanie de discreditare a acestuia. Ministrul Apărării a declarat săptămâna aceasta că i se atribuie niște afirmații și întâlniri pe care de fapt nu le-a făcut și nu le-a avut.

”În luna august am fost în concediu două săptămâni. Nu eram la Chișinău, dar în acastă perioadă mi s-au atribuit vreo 30 de întâlniri pe care le-ași fi avut aici”, a declarat Șalaru.

Colegul său de partid, Iurie Dârda, a început să vorbească despre renunțarea la Armata Națională. Acesta a scris în septembrie pe blogul său că, ”de renunțarea la armată vom putea vorbi doar în unul din două cazuri: 1) dacă R. Moldova va adera la NATO și va fi luată sub aripa protectoare a Alianței Nord-Atlantice și 2) dacă R. Moldova se va uni cu România”.

Potrivit surselor Sputnik, la 17 decembrie urmează să fie convocată ședința Consiliului politic al PL la care va fi pusă în discuție demiterea lui Anatol Șalaru din funcția de prim-vicepreședinte al PL și din cea de ministru al Apărării.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0