Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Andrei Năstase și Maia Sandu fac jocul guvernării

© Sputnik / Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că oponenții săi politici, ex-candidatul la funcția de președinte al țării, președintele Partidului ”Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu și liderul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, tergiversează intenționat procedura de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc la 13 noiembrie. Potrivit rezultatelor CEC, candidatul socialist Igor Dodon a acumulat 52 la sută din numărul voturilor valabil exprimate, în timp ce contracandidatul său, Maia Sandu, a fost susținută de aproximativ 47,82 la sută dintre alegători.

Guvern - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Când va fi învestit în funcție Igor Dodon

”Conform legislației în vigoare, Curtea Constituțională are la dispoziție 10 zile pentru a lua o decizie cu privire la rezultatele alegerilor. Însă Codul Electoral stipulează clar că decizia este adoptată doar după ce instanța se va pronunța în privința tuturor contestațiilor depuse”, a declarat Dodon, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți.

Potrivit acestuia, termenul de zece zile a expirat încă săptămâna trecută.

”Am discutat ieri cu președintele Curții Constituționale și dumnealui m-a informat că încă nu au fost soluționate toate contestațiile care au fost depuse. Astfel, intenționat sau nu, oponenții mei politici Andrei Năstase și Maia Sandu, tergiversează examinarea și luarea deciziei finale privind validarea rezultatelor alegerilor. Conștient sau nu, dar ei fac jocul guvernării”, a declarat președintele ales.

Igor Dodon consideră că acest lucru se întâmplă pentru ca el, în calitate de președinte, ”ar putea să blocheze mai multe reforme antisociale care sunt promovate de actuala Guvernare”.

Кантаржи Василий - Sputnik Moldova
Dodon – da, Parlamentul și Guvernul – ba

Politicianul a subliniat că este împotriva majorării vârstei de pensionare, deschiderii oficiului NATO la Chișinău, dar și împotriva faptului ca cineva dintre cei șase pretendenți la postul de procuror general să ajungă în această funcție.

Dodon a subliniat că, ”potrivit Constituției, președintele trebuie să depună jurământul pe parcursul a 45 de la zile de la data alegerilor. Iar asta înseamnă că, nu mai târziu de data de 27-28 decembrie, jurământul va fi depus, va avea loc inaugurarea și învestirea în funcție a șefului statului”, a subliniat Dodon.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0