"Igor Dodon nu va putea schimba în mod radical în bine relațiile moldo-ruse, dacă Parlamentul și Guvernul se vor opune acestei opțiuni", a declarat Vasile Cantarji. El a precizat că, în raport cu Parlamentul și Guvernul, președintele țării dispune de foarte puține împuterniciri.
Moderatorul emisiunii l-a întrebat pe sociologul Vasile Cantarji dacă nu cumva, din cauză că are puține pârghii pentru a realiza o schimbare, Igor Dodon ar putea fi tentat să alunece în polemici interminabile pe chestiuni geopolitice și identitare, ca aceste polemici să servească drept dovada faptului că el a încercat să facă ceva. Sociologul spune că există acest risc.
"Avem un președinte cu atribuții limitate, dar pentru care au votat mult mai mulți oameni decât și-au dat votul pentru toate formațiunile politice ce au constituit arcul guvernamental. E ceva atipic, e ceva anormal. Unui președinte ales de popor, care are foarte puține atribuții, nu-i rămâne altceva să facă decât să se angajeze în tot felul de polemici și să facă tot felul de declarații. În mod normal, într-o republică parlamentară, președinte ar trebuie să fie ale de către Parlament. Președintele ales de popor, care deține un capital politic enorm, trebuie să aibă și atribuții pe potrivă, ca să poată justifica încrederea acordată de electorat", a menționat Vasile Cantarji.
Autor: Sergiu Praporșcic
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.