Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Moldova riscă să fie deconectată de la alimentarea cu gaze naturale

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaРаботник "Газпрома" на газохранилище
Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în energetică Sergiu Tofilat nu exclude că Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale, în cazul în care Rusia şi Ucraina nu vor reuşi să semneze în 2019 un nou contract privind tranzitul de gaz către Europa prin teritoriul ucrainean.

CHIŞINĂU, 4 dec — Sputnik. Probabilitatea ca Moldova să rămână fără gaze ruseşti după 2019 rămâne în vigoare. Expertul în energetică Sergiu Tofilat a afirmat în cadrul unui interviu acordat în studioul Sputnik Moldova că nu exclude acest lucru.

Gazprom - Sputnik Moldova
Licitații „Gazprom”: cât vor plăti europenii pentru gazele naturale

Anterior, reprezentantul administraţiei OAO „Gazprom" Alexei Miler a declarat că furnizorul ar putea renunţa la tranzitul prin Ucraina, după expirarea actualului contract cu „Naftogaz Ucraina". Acest lucru ar fi determinat de condiţiile inacceptabile pe care încearcă să le impună Ucraina, aceasta adoptând o poziţie ireconciliabilă. Astfel, Ucraina ar vrea, între altele, să majoreze traficul de tranzit de două ori. Miler a menţionat că „Gazprom" va purta negocieri cu Ucraina, însă nu va semna un contract dezavantajos.

Comentând situaţia creată, Tofilat a subliniat că partea rusă are câteva proiecte, realizarea cărora ar putea diversifica căile de tranzit către Europa.

Este vorba de conducta de gaz „Fluxul turcesc" (Turkish Stream), existând deja o înţelegere la nivel înalt privind continuarea construcţiei acesteia. De asemenea, mai sunt reale proiectele South Stream şi North Stream. Toate aceste căi de transport ocolesc Moldova şi Ucraina.

Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul împrumută milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni

Teritoriul nostru este traversat de patru conducte magistrale, dintre care trei sunt utilizate pentru transportarea gazelor naturale în Balacni — este vorba de aproximativ 18-20 de miliarde de metri cubi anual.

Dacă „Gazprom" va avea posibilitatea să livreze gaze naturale în Europa ocolind teritoriile Ucrainei şi Moldovei, noi vom rămâne fără gaz", a declarat interlocutorul, menţionând că o treime din gazul pe care-l consumă Europa este livrat de „Gazprom".

Totodată, potrivit fostului director ANRE Victor Parlicov, este prematur să elaborăm scenarii apocaliptice pentru Moldova, însă anumite riscuri există.

„Fără îndoială, „Gazprom" va dispune de mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte negocierea preţului. Dacă până la acel moment noi nu vom identifica rute de alternativă de transportare a gazelor naturale în Moldova, situaţia va fi dificilă, iar creşterea preţurilor va fi greu de stăvilit", a afirmat acesta.

Potrivit lui Parlicov, Moldova nu are deocamdată căi de alternativă. O anumită siguranţă energetică ar putea oferi conducta Iaşi-Ungeni, în cazul în care aceasta va fi prelungită până la Chişinău.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

 

Fluxul de știri
0