Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul împrumută milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni

Abonare
BERD oferă Moldovei un împrumut de 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Iată care sunt condițiile.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Miercuri, Ministerul Economiei a anunțat despre un nou împrumut oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), în valoare de 41 de milioane de euro, pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău.

Премьер Молдовы Павел Филип и глава румынского правительства Дачиан Чолош - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Companii din România, gata să investească în gazoductul Ungheni-Chişinău

Pentru realizarea acestui proiect sunt necesare 93 de milioane de euro. Guvernul speră să obţină restul banilor dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și prin cofinanțare din partea Uniunii Europene.

Scopul proiectului este de a spori securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

BERD va oferi acest credit cu condiția ca Republica Moldova să pună în aplicare un plan de liberalizare a pieței gazelor în conformitate cu angajamentele Moldovei asumate față de UE și a Comunitatea Energiei.

Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat la 27 august 2014. La moment, țara noastră importă prin acest gazoduct peste 1,1 milioane de metri cubi de gaze naturale din România. După extindere, gazoductul va avea o capacitate maximă de transportare de aproximativ 1,5 miliarde metri cubi de gaze anual.

Fluxul de știri
0