Rusia ar putea ajunge principalul grânar al lumii

© Sputnik / Valery Titievsky / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых
Уборка зерновых - Sputnik Moldova
Abonare
Publicația franceză Les Echos subliniază creșterea spectaculoasă a producție de grâne în Rusia, fapt ce ar putea plasa această țară în topul furnizorilor de produse alimentare.

CHIȘINĂU, 3 dec — Sputnik. Acum câțiva ani, Rusia era absentă de pe piețele mondiale, însă la ora actuală ea devine principalul furnizor de cereale, scrie publicația Les Echos.

Al treilea an consecutiv, pământurile Rusiei dau peste 100 de milioane de tone de cereale. Datorită unor recolte mari (în acest sezon va fi înregistrat un record pentru ultimii patru ani), Rusia a devenit cel mai mare exportator de grâne pe piața mondială, depășind Uniunea Europeană și SUA. Iar acum, din câte se pare, aceasta își va păstra pozițiile de lider. Asta chiar dacă acum câțiva ani Rusia nu ieșea în evidență pe piața cerealelor.

Уборка зерновых - Sputnik Moldova
Recolta masivă de grâu în România, Rusia și Ucraina afectează bursa din Chicago

Premierul rus Dmitri Medvedev a menționat recent la Forumul Mondial al Producătorilor de Cereale ce s-a desfășurat la Soci că „în ultimii ani Rusia și-a redobândit calitatea de principal jucător pe piața globală alimentară”.

În afară de aceasta, el consideră destul de realistă sarcina de a fi majorată producția de cereale până la 130 de milioane de tone în următorii ani.

Rusia intenționează să joace un rol stabilizator la nivel internațional. Moscova își demonstrează potențialul în contextul reducerii suprafețelor terenurilor agricole și sporirii cererii la produsele alimentare determinată de creșterea populației.

Cei o sută de clienți ai Moscovei

Mai multe piețe în curs de dezvoltare, în special cele din Africa și Asia, se află în așteptarea furnizorilor ruși, a subliniat ministrul rus al Agriculturii, Aleksandr Tkaciov, în cadrul aceluiași forum. Nigeria, care spre anul 2050 va deveni a patra țară după numărul populației, a invitat specialiștii ruși ca aceștia să îi prelucreze terenurile arabile. Rusia afirmă că exportă grâne în peste o sută de țări, iar grâul rusesc asigură baza alimentară a Egiptului și Turciei.

Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Securitatea alimentară a țării, asigurată de grâul autohton

Ascensiunea și planurile mari ale Rusiei trezesc îngrijorarea concurenților săi. Mai ales că, spre deosebire de multe alte state, aceasta are capacitatea de a-și spori productivitatea. Cu atât mai mult cu cât devalorizarea rublei (provocată de sancțiunile occidentale) îi permite să exporte pe piața mondială la prețuri mai mici. Exportatorii australieni sunt îngrijorați de faptul că Rusia profită de pe urma tarifelor scăzute la transport, ceea ce permite ca vasele din Marea Neagră să ajungă, cu cheltuieli mai mici, în Asia: Vietnam, Indonezia și Japonia.

SUA privesc cu ochi triști cum țările din America Latină se îndreaptă tot mai mult spre grâul rusesc, din moment ce grâul american a devenit mai scump. Mexicul, al cărui valută s-a devalorizat în raport cu dolarul după alegerea lui Trump, se află în căutarea noilor furnizori, printre care ar putea fi și Rusia. Moscova își propune, de asemenea, să pătrundă pe piețele din Brazilia și Venezuela.

Există o singură problemă: infrastructura rusească nu poate face față creșterii exportului. Acest lucru este unul temporar, pentru că cele mai importante companii din domeniul agriculturii sunt prezente în această țară și investesc activ în ea.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0