Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Securitatea alimentară a țării, asigurată de grâul autohton

© Sputnik / Игорь Агеенко / Accesați arhiva multimediaLucrări agricole, recoltarea culturii de soia
Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Abonare
Asigurarea țării cu grâne va fi garantată. Declarația a fost făcută de ministrul agriculturii Eduard Grama, după anunţarea datelor privind încheierea perioadei de recoltare a culturilor cerealiere.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Miercuri au fost anunțate datele operative privind încheierea perioadei de recoltare a culturilor cerealiere și leguminoase de grupa I-a. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a declarat că asigurarea țării cu grâu alimentar va fi garantată.

”În acest an, aproximativ 55 la sută din cantitatea totală de grâu recoltat constituie grâu alimentar, adică circa 760-800 de mii de tone de grâu alimentar. Astfel asigurarea securității alimentare a țării cu grâne va fi garantată, necesarul fiind de aproximativ 400 de mii de tone”, a declarat Eduard Grama.

Пшеница - Sputnik Moldova
Recolta de grâu în Moldova: cantitate în pofida calității

Potrivit datelor operative prezentate de către Șeful Direcției Politici de Producție și Reglementări de Calitate a Produselor Vegetale, Mihai Suvac, a fost recoltat un volum global de un milion 283 de mii de tone de grâu, cu 39 la sută mult decât în anul precedent, și cu aproximativ 45% mai mult decât media pentru ultimii 5 ani de zile, media fiind în acest an de 3,1 tone la hectar. La recoltarea orzului de toamnă a fost obținut un rezultat de 260 de mii de tone, cu 44% mai mult decât în anul precedent și cu 38% mai mult decât media pentru ultimii 5 ani.

Rezultatele recoltării culturilor leguminoase se află la un nivel comparabil cu rezultatele de anul trecut, cifra fiind de aproximativ 25 de mii de tone. În acest an au fost recoltată o cantitate de 55 de mii de tone de rapiță, ceea ce arată o dublare a cantității în raport cu 2015. Rezultate mai bune au fost înregistrate la grâul de toamnă, în Zona de Nord, raioanele Florești, Dondușeni, dar şi în zona de Centru, unde avem o productivitate de peste 4 tone la hectar. În raioanele Florești și Dondușeni au fost obținute aproape 5 tone de pe un hectar.

În raioanele de centru a fost înregistrat un rezultat de aproximativ 3,57 tone la hectar. Acest fapt a fost determinat de condițiile climaterice favorabile, astfel că în raionul Șoldănești a obținut un rezultat de 4 tone de pe un hectar. O productivitate mai joasă, în comparaţie cu media pe republică, s-a înregistrat în raioanele Comrat și Vulcănești cu o medie de 3,45 tone la hectar.

Fluxul de știri
0