Preşedintele Timofti, aproape inexistent în peisajul politic al Republicii Moldova pe întreaga perioadă a mandatului său, în ultimele zile de aflare la preşedinţie nu a făcut altceva decât să împartă distincţii de stat. Dar şi să primească.
Pe data de 1 decembrie, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit lui Nicolae Timofti Ordinul Național „Steaua României" în grad de Colan. Potrivit decretului prezidenţial, distincţia i-a fost acordată „pentru contribuţia personală avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Moldova, pentru susținerea parcursului democratic și european al țării sale".
Timofti însuşi consideră că ar fi avut o mare contribuţie la aşa-zisul „parcurs european", declarând într-un recent discurs că mandatul său a fost marcat de „cea mai eficientă, cea mai oportună și corectă decizie politică — semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană și Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni".
Ce-i drept, majoritatea cetăţenilor ţării noastre se îndoiesc în general de faptul că Nicolaie Timofti ar fi contribuit prin ceva la ceva în perioada aflării sale în fruntea statului, acesta fiind fără îndoială cel mai inodor şi mai incolor preşedinte pe care l-a avut ţara noastră.
În acelaşi discurs ţinut acum câteva săptămâni în faţa diplomaţilor străini, seful statului a încercat să-şi justifice cumva tăcerile jenante şi inconsistenţa în calitate de preşedinte. El a constatat că cetăţenii l-au considerat „scump la vorbă", însă a explicat că acesta nu a fost un cusur ci un principiu al său.
„Argumentul meu este simplu: nu accept vorbe goale lipsite de substanță", a subliniat şeful statului.
Oamenii l-au considerat însă mai mult decât „scump la vorbă", poreclindu-l „raţă mută" pentru lipsa sa de reacţie şi atitudine în momente extrem de importante pentru ţara noastră.
Iar atunci când nu a tăcut şi a avut imprudenţa să spună câteva vorbe, declaraţiile acestuia au fost de-a dreptul halucinante.
Să ne amintim doar de vorbele sale fără noimă atunci când a fost întrebat de ce Moldova nu a instituit zi de doliu naţional în memoria victimelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul bucureştean Colectiv.
„Asta nu s-a hotărât, fiindcă nu avem încă, ştiţi, nu ştiu ce nu avem, dar era bine să fie, vă spun sincer. Eu când am auzit şi am discutat asta, nu s-a pus întrebarea înainte. A treia zi deja, astăzi a apărut această idee. Cu regret, era frumos, era bine. Atât pot să vă spun, vorba multă sărăcia omului", a declarat Nicolae Timofti într-un acces de elocvenţă.
Însă dacă ne amintim, şi preşedintele român Klaus Iohannis a avut o reacţie extrem de tardivă în cazul tragediei de la Colectiv, fiind criticat şi pentru declaraţia nepotrivită că „au trebuit să moară oameni" pentru ca să fie schimbat Guvernul Ponta.
Şi aici iată că a venit momentul să spunem ce au în comun cei doi şefi de stat. Explicăm: comună este raţa. Respectiva zburătoare face parte din poreclele de care s-au învredniciţi aceşti doi preşedinţi din partea poporului recunoscător. După cum am spus, Timofti este numit la noi „raţă mută", iar ziaristul român i-a zis lui Iohannis „raţă mecanică", poreclă ce s-a lipit bine de acesta.
Mai amintim că şi preşedintele nostru l-a decorat anterior pe Klaus Iohannis, acordându-i cea mai înaltă distincţie de stat — „Ordinul Republicii". Aşa că acum sunt chit.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.