Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce face preşedintele Timofti în ultimele zile de mandat

© Sputnik / Alexey Nikolsky / Accesați arhiva multimediaНеформальный саммит глав государств СНГ в Кремле
Неформальный саммит глав государств СНГ в Кремле - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Timofti va rămâne în memoria moldovenilor drept un preşedinte extrem de darnic la distincţii de stat, producând chiar o adevărată inflaţie de cavaleri ai „Ordinului Republicii".

CHIŞINĂU, 28 oct — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, se ocupă şi în puţinul timp care i-a mai rămas până la încheierea mandatului cu ceea ce ştie mai bine — împarte ordine, medalii şi alte distincţii de stat.

Astfel, joi, şeful statului a înmânat mai multe distincţii „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite faţă de stat, pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniile respective de activitate şi înaltă măiestrie profesională". Distincțiile au fost conferite, anterior, prin decrete prezidențiale.

”Орден республики” Тимофти вручал президенту Беларусии Александру Лукашенко - Sputnik Moldova
Politică
Moldova, generoasă la decorat străinii cu „Ordinul Republicii”

Pe ultima sută de metri, preşedintele Timofti a mai decorat trei persoane cu „Ordinul Republicii". Este vorba de Grigore Belostecinic, rector al Academiei de Studii Economice a Moldovei, Vladimir Braga, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi Veaceslav Untilă, preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova.

Câteva zeci de persoane au fost decorate cu Ordinul „ Gloria Muncii", la fel de impunătoare este şi lista celor care au fost distinşi cu Medalia „Meritul Civic". Au mai fost conferite şi Titlurile onorifice „Om Emerit" şi „Maestru în Artă", dar şi alte distincţii.

De departe, în perioada „domniei" lui Timofti au forst înmânate cele mai multe distincţii „Ordinul Republicii". De exemplu, la sfârşitul anului 2012 acesta a oferit printr-un singur decret prezidenţial 227 de distincţii „Ordinul Republicii", acesta fiind un record incontestabil nu doar pentru preşedintele Nicolae Timofti, ci şi pentru toţi preşedinţii de până acum ai Republicii Moldova.

Ziua Armatei Naționale - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ca între preşedinţi: Timofti l-a decorat pe Snegur

De mila prezidenţială s-au bucurat şi mai mulţi şefi de state, alţi înalţi demnitari străini, distinşi de preşedintele nostru tot cu „Ordinul Republicii". Printre aceştia sunt președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, cancelarul Germaniei Angela Merkel, președintele României Klaus Iohannis, președintele Ucrainei Petro Poroșenko şi președintele Poloniei Bronislav Komarovski.

De la instalarea sa în fotoliul prezidenţial, Nicolae Timofti a reuşit să ofere în total în jur de două mii de distincţii de stat.

Însă dacă Timofti este campion la oferit „Ordinul Republicii", la totalul distincţiilor acordate a fost întrecut de Mircea Snegur, care a decorat în patru ani aproximativ patru mii de persoane.

Cel de-al doilea preşedinte, Petru Lucinschi, a împărţit cam tot atâtea medalii şi titluri onorifice cât Timofti, adică în jur de două mii.

Preşedintele Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine i-a făcut cinste lui Nicolae Timofti

Pe de altă parte, fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, a conferit aproximativ două mii de distincţii de stat în toţi cei opt ani de aflare în fruntea ţării.

Nu ar trebui trecut cu vederea nici neuitatul Mihai Ghimpu care a reuşit să ofere într-un an de interimat peste o mie de distincţii, dintre care în jur de 130 fiind „Ordinul Republicii".

Am putea afirma că cel mai „cântărit" în ceea ce priveşte „Ordinul Republicii" a fost preşedintele comunist Vladimir Voronin. În cei opt ani de guvernare, doar 28 de persoane au primit din mâinile acestuia cea mai înaltă distincţie a ţării.

De menţionat că „Ordinul Republicii" presupune un adaos lunar la pensie în valoare de 500 de lei.

© Photo : www.presedinte.mdNicolae Timofti îl decorează pe Klaus Iohannis cu ”Ordinul Republicii”
Nicolae Timofti îl decorează pe Klaus Iohannis cu ”Ordinul Republicii” - Sputnik Moldova
Nicolae Timofti îl decorează pe Klaus Iohannis cu ”Ordinul Republicii”
Fluxul de știri
0