Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Timofti: orice început are și un sfârșit

© Facebook / Dorin GalbenNicolae Timofti
Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Abonare
Nicolae Timofti a vorbit în faţa diplomaţilor străini despre provocările de care a avut parte în timpul mandatului la preşedinţie şi despre „testamentul" pe care-l va lăsa succesorului său.

CHIŞINĂU, 17 — Sputnik. Preşedintele ţării Nicolae Timofti a sugerat în discursul său că nu ar trebui să judecăm în pripă despre prestaţia sa la cârma ţării şi despre „amprenta" pe care a lăsat-o în istoria Republicii Moldova.

Şeful statului a avut joi o întrevedere cu membrii Corpului Diplomatic, acreditați în țara noastră. Timofti a recunoscut că, după 35 de ani de activitate în domeniul justiției, aflându-se în funcţia de preşedinte, s-a convins că politica este un domeniu mult mai complex decât şi-a imaginat.

Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Politică
Timofti a spus „la revedere" și a anunțat că deja are alte probleme

Preşedintele Timofti a declarat că a fost primul preşedinte fără doctrină politică, dar că a făcut din Constituție doctrină politică, străduindu-se să nu încalce normele constituționale. Totodată, el consideră că a menținut instituția prezidențială „în afara oricăror jocuri politice".

Timofti este conştient de faptul ă nu a fost un preşedinte prea popular şi cam „scump la vorbă", ca să nu zicem mai mult. Însă el nu consideră că acesta a fost un cusur, ci un principiu.

„Argumentul meu este simplu: nu accept vorbe goale lipsite de substanță", a subliniat şeful statului.

Nicolae Timofti a spus şi cu ce se mândreşte. Astfel, el a menţionat că mandatul său a fost marcat de „cea mai eficientă, cea mai oportună și corectă decizie politică — semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană și Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni".

Totodată, Timofti a recunoscut că în perioada mandatului său securitatea statului şi credibilitatea instituțiilor de drept au fost afectate „dramatic de mega frauda din sistemul bancar".

„Această pagină rușinoasă nu pot s-o omit, oricât de jenant nu ar fi pentru un Președinte", a declarat şeful statului în faţa diplomaţilor străini.

Неформальный саммит глав государств СНГ в Кремле - Sputnik Moldova
Politică
Ce face preşedintele Timofti în ultimele zile de mandat

Timofti a mai spus că nici un președinte „nu are dreptul să atenteze la valorile noastre naționale, la tradițiile poporului băștinaș și la ale celor care conviețuiesc cu el", precizând că acesta este testamentul său pentru „succesorii din instituția prezidențială".

Şi cum orice început are și un sfârșit, preşedintele Nicolae Timofti se pregăteşte să facă în timpul apropiat, „cu inima împăcată", transferul de putere către președintele nou-ales.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0