Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Proiectul este gata: detalii privind reforma sistemului de pensii din Moldova

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei prezintă spre consultare publică proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii. Agricultorii neangajați și angajații din structurile forță nu vor mai beneficia de scutiri de la obligaţia privind plata contribuțiilor de asigurări sociale.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Potrivit Documentului propus de Ministerul Muncii, sistemului de pensii actual urmează a fi modificat pentru a asigura un sistem echitabil, stabil financiar, care să garanteze un trai decent pentru fiecare beneficiar de pensii.

Anterior, Premierul Pavel Filip a anunțat că sistemul de pensii trebuie modificat și le-a cerut reprezentanților Ministerul Muncii să urgenteze avizarea și aprobarea proiectului de lege privind reformarea acestuia, pentru a fi supus dezbaterilor publice. El a subliniat că sistemul de pensii trebuie să fie unul echitabil, iar pentru asta urmează să fie anulate privilegiile la stabilirea pensiei pentru unele categorii de persoane.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Decizie radicală: Guvernul va tăia din pensii

Potrivit autorilor proiectului, cele mai mari provocări la care trebuie să facă față sunt ”numărul mic al contribuabililor și a cotelor de contribuții sociale la sistemul de pensii, vârsta de pensionare diferită, îmbătrânirea populației și migrația forței de muncă, condiții inechitabile de pensionare, economia informală și munca nedeclarată”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Astfel, mărimea pensiei va depinde de contribuțiile achitate. Noul sistem va face ca venitul obținut după anul 1999 să corespundă cu venitul care este la moment, ceea ce va duce automat la majorarea pensiei, susțin autorii. Totodată, proiectul prevede o nouă formulă de calcul a pensiei, pe înțelesul tuturor, care le va oferi tuturor posibilitatea să-și calcula viitoarea pensie, prin intermediul unui calculator on-line.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
Bărbaţii vor munci mai mult. Stagiul de cotizare pentru pensie s-a majorat

Documentul mai prevede că trecerea graduală la vârsta de pensionare standard (pentru femei — la 62 de ani și pentru bărbați — la 65), cu 6 luni anual începând cu 1 ianuarie 2017. Autorii consideră că odată cu majorarea graduală a vârstei de pensionare și majorarea stagiului necesar de cotizare pentru femei de la 30 ani la 33 ani, iar pentru bărbați de la 33 ani la 36 ani, va creşte semnificativ contribuţia lor la finanţarea sistemului de pensii. Totodată, aceste modificări vor oferi cetățenilor posibilitatea să rămână activi în câmpul muncii.

”Acest lucru înseamnă în primul rând o pensie mai mare, dar și o bătrânețe activă”, sugerează autorii.

În același timp, având un stagiu de cotizare necesar, cetățenii vor avea posibilitatea să se pensioneze înainte de termen. Persoanele care vor continua să activeze după stabilirea pensiei, vor beneficia de o pensie recalculată. Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, atunci sistemului de pensii va pune semnul egalității între toate categoriile de cetățeni angajați în câmpul muncii.

Egalitatea presupune obligativitatea tuturor de a plăti contribuții de asigurări sociale.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Revoluție în sistemul de pensii pentru angajații structurilor de forță

Ministerul Muncii consideră că ”scutirea de la obligaţia privind plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru agricultorii neangajați, cât și a angajaților din structurile forță a determinat reducerea semnificativă a numărului de contribuabili la sistemul de asigurări”.

Cabinetul de miniștri a aprobat deja proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, ceea ce constituie un o primă acțiune de reformare a sistemului de pensii.

Sugestii și comentarii de îmbunătățire a documentului pot fi expediate la adresa de email: secretariat@mmpsf.gov.md.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0