Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decizie radicală: Guvernul va tăia din pensii

© Sputnik / Evghenii PanasencoПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Măsuri drastice în sistemul de pensii. Pavel Filip i-a cerut Ministerului Muncii să urgenteze aprobarea proiectului de lege privind reformarea acestuia.

CHIȘINĂU, 22 nov — Sputnik. Pavel Filip a anunțat că sistemul de pensii trebuie modificat, iar toate privilegiile la stabilirea pensiei pentru anumite categorii de persoane să fie anulate. Declarația a fost făcută în cadrul unei ședințe cu membrii Grupului de lucru privind reforma sistemului de pensii din Republica Moldova.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
Cetățenii Moldovei ar putea rămâne fără pensii către anul 2020

Premierul le-a cerut reprezentanților Ministerul Muncii să urgenteze avizarea și aprobarea proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii pentru a fi supus dezbaterilor publice. El a subliniat că sistemul de pensii trebuie să fie unul echitabil, iar pentru asta urmează să fie anulate privilegiile la stabilirea pensiei pentru unele categorii de persoane.

”Sistemul de pensii trebuie să asigure echitatea socială, iar mărimea pensiei să corespundă contribuțiilor achitate de beneficiar în bugetul asigurării sociale. Totodată, urmează să fie prevăzută aceeași vârstă de pensionare şi acelaşi stagiu de cotizare pentru diferite categorii de beneficiari. Astfel, se va renunţa la condiţiile privilegiate de pensionare pentru anumite categorii de persoane, care există în prezent”, a declarat Filp.

FMI a înaintat 16 condiţii Republicii Moldova>>

Anterior, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un șir de legi prin care cheltuielile bugetului de stat au fost reduse cu 2 miliarde de lei. Astfel, bugetul asigurărilor sociale a fost redus cu 24 de milioane. Cabinetul de Miniștri și-a motivat deciziile respective prin condițiile impuse de Fondul Monetar Internațional în vederea semnării unui nou acord de finanțare cu Republica Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0