Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bărbaţii vor munci mai mult. Stagiul de cotizare pentru pensie s-a majorat

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер pensionar bătrâni bătrân
Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Abonare
Bărbaţii din Republica Moldova vor trebui să muncească mai mult pentru a beneficia de pensia completă. Stagiul de cotizare pentru ieşirea la pensie s-a majorat cu o jumătate de an.

CHIŞINĂU, 2 iul — Sputnik. Din 1 iulie curent, pentru bărbaţii din ţara noastră se majorează cu 6 luni stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea dreptului de a beneficia de pensia completă pentru limită de vârstă. Astfel, bărbaţii care se pregătesc să iasă la pensie pentru limită de vârstă, după 1 iulie 2016 trebuie să confirme un stagiu de cotizare de 33 de ani.

„Potrivit modificărilor introduse în Legea nr. 156 din 14.10.1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat, începând cu 1 iulie 2011 a fost prevăzută creşterea stagiului de cotizare pentru bărbaţi necesar stabilirii pensiei pentru limită de vârstă cu 6 luni anual", precizează Casa Naţională de Asigurări Sociale.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: majorarea vârstei de pensionare în Moldova este inevitabilă

La momentul respectiv, stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei depline pentru limita de vârstă la bărbaţi constituia 30 de ani. În final, acesta va trebui să ajungă până la 35 de ani. Astfel, până în 2020, stagiul de cotizare va creşte anual cu şase luni.

Dacă stagiul de cotizare pentru bărbaţi se majorează anual cu şase luni, atunci stagiul de cotizare pentru femei rămâne neschimbat. Pentru calcularea pensiei depline pentru limită de vârstă, femeile trebuie să confirme un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Pentru stabilirea pensiei parţiale, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei este nevoie de confirmarea unui stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani.

În Moldova vârsta de pensionare pentru femei este 57 de ani, iar pentru bărbaţi — de 62 de ani.

Fluxul de știri
0