Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Postul Sfintei Marii, perioadă de pocăinţă şi schimbare a vieţii

© doxologia.roIcoana adormirii Maicii Domnului
Icoana adormirii Maicii Domnului - Sputnik Moldova
Abonare
Ne aflăm în perioada postului Sfintei Marii. Acesta a început duminică, 14 august, și va dura două săptămâni. Deși este scurt, Biserica a rânduit reguli aspre.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Biserica Ortodoxă a rânduit în perioada acestui post reguli mai stricte în privința alimentației. Astfel, în zilele de luni, miercuri și vineri e bine să ne abținem de la mâncare până la ora 15:00, iar după această oră să consumăm mâncare uscată. Marțea și joia se consumă fructe și legume gătite fără ulei. În zilele de sâmbătă și duminică se dă dezlegare la ulei și vin.

Reguli comune pentru toată Biserica Ortodoxă au fost stabilite începând cu anul 1166, când a avut loc Sinodul Local din Constantinopol. Atunci s-a hotărât ca postul să dureze două săptămâni, până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Părintele Octavian Moșin, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, îndeamnă pe blogul său credincioşii să încerce în perioada postului să-şi schimbe viața în bine.

”Deși punem accentul pe perioada postirii pentru a ne îmbunătăți viața duhovnicească, trebuie să știm că postul nu este un scop în sine, ci un mijloc de desăvârșire. Postul urmează să determine o schimbare a vieții. Și, dacă nu simțim această schimbare spre bine, înseamnă că nu am ajuns la postire. Dacă ne dorim cu adevărat ca Maica Domnului să ne fie Maică, atunci să o cinstim prin post, prin fapte bune, prin rugăciuni adresate ei, prin pocăinţă şi schimbarea vieţii”, ne învață părintele Octavian.

Postul este un îndemn pentru înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ținem departe de anumite mâncăruri, să ne ținem departe și de păcate, atenționează portalul crestinortodox.ro.

Postul Sfintei Marii se va încheia la data de 28 august, odată cu prăznuirea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Fluxul de știri
0