Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurorii pregătesc un nou dosar pe numele lui Vladimir Filat

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Filat la Judecătoria Buiucani, pronunțarea sentinței de condamnare la 9 ani de închisoare
Vlad Filat la Judecătoria Buiucani, pronunțarea sentinței de condamnare la 9 ani de închisoare - Sputnik Moldova
Abonare
Deși a fost calificat ca infracțiune de corupție și s-ar părea cu nu are tangență cu devalizarea sistemului bancar, cazul Filat are cea mai directă legătură cu frauda bancară.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Cazul Vladimir Filat are cea mai directă legătură cu frauda bancară, a declarat în fața Parlamentului procurorul general interimar, Eduard Harunjen, în timpul audierilor pe marginea anchetei fraudelor din sistemul bancar al Moldovei.

La 27 iunie, ex-premierul Vladimir Filat a fost condamnat de prima instanţă la 9 ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Curtea de Apel a menţinut, la 11 noiembrie, în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Filat a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Влад Филат 09.06.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
EXCLUSIV: noi capete de acuzare pe numele lui Vladimir Filat

Potrivit lui Harunjen, s-a stabilit cu certitudine că faptele de corupție au fost condiționate de implicarea lui Vladimir Filat și facilitarea înstrăinării ilegale a cotei statului în BEM prin emisia suplimentară de acțiuni fără participarea statului.

”Chiar dacă instanța de Apel a modificat recent sentința prin diminuarea obiectului mitei și a sumelor supuse confiscării, procurorii vor contesta această decizie la Curtea  Supremă de Justiție”, a declarat procurorul general interimar.

Harunjen a explicat și de ce suma mijloacelor financiare indicată în sesizarea procurorului general de ridicare a imunității deputatului Vladimir Filat constituia 250 milioane de dolari, în judecată a fost expediată cauza ce viza circa 60 de milioane de dolari, dar Curtea de Apel a reținut doar circa 30 de milioane de dolari.

”Inițial, din materialele procesului penal rezulta o bănuială rezonabilă despre pretinderea și primirea unei sume totale de peste 250 milioane de dolari, pe parcursul urmăririi penale până la moment au fost acumulate probe care au confirmat suma de circa 60 milioane de dolari, astfel cauza fiind expediată în judecată”, a menționat Harunjen.

Acesta a mai spus că pe numele lui Filat vor fi aduse noi acuzații în dosarul fraudelor bancare. 

”Procurorii continuă în prezent să investigheze fapte ce vizează alte sume invocate în actul de sesizare, pe măsura acumulării probelor obiective, cauza va fi remisă instanței”, a declarat procurorul general interimar.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vladimir Filat părăseşte Chişinăul

Din 2009 până în prezent,  177 de cauze penale au fost inițiate de procurori și ofițerii CNA privind faptele infracționale de prejudiciere a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Aceste fapte vizează  persoane din sfera  afacerilor, persoane  cu funcții de răspundere din sistemul bancar, demnitari de stat, care au fost și sunt cercetate sub aspectul infracțiunilor de escrocherie, dobândirea creditului prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, spălarea banilor, corupere.

Suma totală a mijloacelor financiare cu care au fost prejudiciate instituțiile financiare constituie peste 16, 43 miliarde de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0