Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vladimir Filat părăseşte Chişinăul

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Din moment ce a fost pronunţată decizia Curţii de Apel, Departamentul Instituţiilor Penitenciare are la dispoziţie 15 zile ca să efectueze transferul lui Vladimir Filat la Penitenciarul din Lipcani.

CHIŞINĂU, 15 noi – Sputnik. Începe procedura de transferare a ex-premierului Vladimir Filat de la Penitenciarul nr.13 din Chişinău la Penitenciarul nr.2 din Lipcani.

La 27 iunie, Filat a fost condamnat de prima instanţă la 9 ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Curtea de Apel a menţinut, la 11 noiembrie, în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Decizia motivată a Curţii de Apel va fi făcută publică la 9 decembrie.

„Din moment ce a fost pronunţată decizia Curţii de Apel, Departamentul Instituţiilor Penitenciare are la dispoziţie 15 zile, potrivit legislaţiei în vigoare, ca să efectueze transferul lui Vladimir Filat la Penitenciarul din Lipcani”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al DIP, Ana Botez.

Filat va fi transferat la închisoarea din Lipcani în urma unei dispoziţii ce va fi semnată de şeful interimar al DIP, Aureliu Suhan. Transferul va fi asigurat de ofiţerii DIP şi escortat de angajaţii Departamentului cu misiuni speciale „Pantera”.

De cealaltă parte, avocaţii lui Filat susţin că au depus o cerere la Departamentul Instituțiilor Penitenciare prin care au solicitat ca ex-premierul să nu fie transferat la Penitenciarul din Lipcani, ci să fie menținut în continuare la Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

„Avocatul a depus această cerere pentru a avea întrevederi cu Vlad Filat în vederea definitivării cererii de recurs la Curtea Supremă de Justiție, dar și pentru a-i asigura dreptul la apărare”, se menţionează în comunicatul publicat de apărarea lui Filat pe pagina de Facebook.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată puşcăria în care îşi va ispăşi pedeapsa Filat

Penitenciarul nr.2 din Lipcani se află în nordul Republicii Moldova, la hotar cu România. Este un penitenciar în care funcţionează un sector de tip închis şi unul de tip semiînchis, pentru deţinerea condamnaţilor de gen masculin care, în virtutea funcţiilor ocupate anterior, pot fi ameninţaţi cu răzbunarea.

În sectorul de tip închis, unde urmează să ajungă Vladimir Filat, se stă doar în celule. Condamnatul are voie să iasă din cameră pe teritoriu doar 2 ore în cele 24 de ore.

Ex-premierul este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. În prima instanţă, dar şi la Curtea de Apel, procurorii au solicitat 19 ani de închisoare pe numele lui Filat.

Procurorul șef anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare. Viorel Morari a precizat că aceste învinuiri, care îi vor fi aduse lui Filat, fac parte din marele dosar al fraudelor bancare.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0