CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. Deputații Parlamentului European au votat miercuri în favoarea rezoluției de contracarare a influenței presei, dintre care cele mai periculoase au fost enumerate Sputnik și postul de televiziunea Russia Today, transmite corespondentul RIA Novosti. Documentul adoptat poartă un caracter de recomandare și nu este obligatoriu pentru Uniunea Europeană.
Din cei 691 de deputați care au participat la procedura de vot, în favoarea documentului au votat 304 persoane, împotrivă s-au pronunțat 179, iar 208 s-au abținut.
În rezoluția „Comunicarea strategică a UE pentru contracararea propagandei părților terțe împotriva sa", inițiată de deputatul polonez Anna Fotyga, se afirmă că Rusia ar acorda susținere financiară partidelor politice de opoziție și organizațiilor din țările membre ale UE, influențează relațiile interstatale bilaterale pentru divizarea membrilor comunității. Ca principale amenințări la adresa Uniunii Europene și partenerilor săi din Europa de Est, în rezoluție sunt indicate Agenția de Știri Sputnik, postul de televiziune Russia Today, fundația Russki Mir și o structură a Ministerului Afacerilor Externe — agenția federală Rossotrudnicestvo.
În document se afirmă că Moscova promovează o propagandă agresivă la adresa Uniunii Europene. În același timp, contracararea acțiunilor Rusiei este echivalată cu combaterea Statului Islamic, iar Comisia Europeană și țările-membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să sporească finanțările pentru proiectele de contrapropagandă.
Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru politica de informare a menționat că limbajul proiectului rezoluției amintește de lexicul propagandei sovietice. Membrul Comitetului pentru afaceri externe Serghei Jelezneac a calificat documentul drept "o sălbătăcie rusofobă". La rândul său, membrul Comitetului pentru afaceri externe al Consiliului Federal, Igor Morozov, a menționat că acțiunile eurodeputaților sunt "inumane și cinice", iar reprezentanții UE trebuie să-și dea seama că astfel de acțiuni ostile vor fi urmate de "un răspuns foarte dur".
Într-un interviu oferit agenției Ukinform, Fotyga a declarat că la pregătirea rezoluției au fost folosite materialele din sursele NATO, statele UE, Fondul European pentru Democrație, precum și fundațiile care activează în Ucraina. În afară de aceasta, ea a menționat contribuția președinției letone a Consiliului UE și Centrului de Comunicare Strategică NATO din Riga. Scopul acestei instituții constă în asigurarea și realizarea operațiunilor informaționale și psihologice ale Alianței Nord-Atlantice.
Sputnik îndeamnă UE să nu admită cenzura de stat>>
Reacția agenției Spuntik
Agenția Sputnik s-a adresat unor organizații internaționale precum ONU, UNESCO, OSCE și Reporterii fără frontiere, cerând adoptarea unor măsuri împotriva încercărilor de îngrădire a libertății presei în UE și de prevenire a unor eventuale consecințe ale rezoluției.
Redactorul șef al Agenției Sputnik, Margarita Simonean a declarat într-o scrisoare că rezoluția Parlamentului European lovește în autoritatea presei rusești și are drept scop stoparea activității acesteia în Uniunea Europeană.
"Mai mult decât atât, această rezoluție contravine normelor UE în materie de drepturile omului și libertății presei, cum ar fi articolului 19 al Carte UE cu privire la drepturi și rezoluția UE din 11 decembrie 2012 cu privire la elaborarea strategiei libertății în spațiul virtual în politica externă a UE", se menționează în scrisoare.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>