Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Trei angajați de la penitenciarul nr.13, condamnați pentru tortură

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura a demonstrat vinovăţia angajaţilor penitenciarului numărul 13 care au maltratat doi deținuți, chiar dacă acum doi ani, Judecătoria Militară Chişinău i-a achitat pe toate capetele de acuzare.

CHIȘINĂU, 19 nov — Sputnik. Curtea Supremă de Justiţie a menţinut pedepsele aplicate pentru trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 din Capitală. Aceștia au fost anterior condamnaţi pentru tratament inuman şi degradant comise asupra a doi deţinuţi.

Potrivit Procuraturii, pe banca acuzaților au ajuns șeful serviciului securitate, împreună cu doi ofițeri ai serviciului regim și supraveghere ai instituției penitenciare. Procurorii au demonstrat că, în cursul lunii august 2013, angajații Penitenciarului nr.13 au maltratat doi deținuți ai închisorii, aplicându-le zeci de lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul de cauciuc pentru pretinse acte de nesupunere.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
NEWS ALERT: reţinere spectaculoasă pe teritoriul Penitenciarului 13

În rezultatul acțiunilor violente, părțile vătămate s-au ales cu leziuni pe tot corpul. Despre maltratările la care au fost supuși deținuții, procurorii au aflat din plângerea depusă de către una dintre victime.

Pe marginea acestui caz a fost pornită o cauză penală, documentând acțiunile ilegale de maltratare a deținutului de către angajații penitenciarului. În urma audierilor, învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția. Însă, procurorii au acumulat suficiente probe care indică asupra vinovăției celor trei angajați ai penitenciarului, inclusiv înregistrările video din interiorul închisorii, care au fixat momentul aplicării actelor de violență.

La data de 30 decembrie 2014, Judecătoria Militară Chișinău i-a achitat pe toate capetele de acuzare. Procurorii au contestat această sentinţa ca fiind ilegală, solicitând condamnarea învinuiţilor la închisoare.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procurori, a casat sentinţa primei instanţe şi a pronunţat o nouă hotărâre, prin care angajaţii penitenciarului au fost recunoscuţi vinovați.

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un şef de penitenciar, reţinut de procurori

Astfel, şeful serviciului securitate a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar ofiţerii serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare la câte trei ani de detenţie. De asemenea, toţi trei au fost privaţi de dreptul de a activa în domeniul respectiv timp de 5 ani.

Nemulțumiți de pedepse, inculpații le-au contestat în instanța ierarhic superioară, solicitând să fie achitați, Curtea Supremă de Justiție le-a respins însă recursul, menținându-le astfel pedepsele aplicate anterior.

De notat că, decizia CSJ a fost pronunțata în lipsa inculpaților care, în caz că se vor eschiva de la executarea pedepselor vor fi anunțați în căutare.

Decizia Curţii Supreme de Justiţie este irevocabilă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0