Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incendiul de pe strada Uzinelor 9: filmul evenimentului descris de pompieri

© Sputnik / Miroslav RotariПожар на Чеканах
Пожар на Чеканах - Sputnik Moldova
Abonare
Pompierii examinează patru versiuni care ar sta la baza izbucnirii incendiului de pe strada Uzinelor 9 din Chişinău în care şi-au pierdut viaţa două persoane.

CHIŞINĂU, 16 noi – Sputnik. Şeful Departamentului Situaţiilor Excepţionale (DSE), Mihail Harabagiu, şi şeful-adjunct serviciu, şef al Direcţiei pompieri şi salvatori a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, Anatol Viniciuc, au vorbit, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă despre cauzele incendiului produs pe data de 11 noiembrie la Chişinău, în care a decedat un pompier în vârstă de 28 de ani şi o femeie de 44 de ani.

Iată cum s-a derulat evenimentul.

Пожар на Чеканах, пожарные - горе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Şapte ore arde clădirea de pe strada Uzinelor. În interior sunt 900 de grade

Vineri, 11 noiembrie, ora 09.59, la Serviciul 901 a venit un apel prin care s-a comunicat că în clădirea de pe strada Uzinelor 9 din Chişinău a izbucnit un incendiu. La faţa locului au fost trimise imediat 12 autospeciale ale pompierilor.

Veniţi la locul incendiului, pompierii se angajează în stingerea focului care a izbucnit la etajul 4 al clădirii în care erau amplasate mai multe depozite şi în salvarea oamenilor care erau în interiorul clădirii. Focul a început să se propage rapid şi atunci se i-a decizia de a mai trimite suplimentar 5 autospeciale şi 5 autoscări.

O echipă de pompieri şi salvatori au intrat pe scări ca să salveze peroanele blocate în clădirea în flăcări, iar alta a decis să intre în clădire pe geamul de la etajul 4 cu ajutorul unei autoscări.

Pompierii care s-au urcat pe scări au reuşit să scoată din foc o femeie, angajată a unui depozit, care şi astăzi se află în comă la un spital din Chişinău. Din cauza accesului limitat de cutiile împrăştiate, pompierii pot să cerceteze zona doar în raza de 15 metri.

„Vizibilitate 0, temperatură înaltă”, a declarat Viniciuc.

Pentru că exista informaţia că în clădire mai este o femeie, iar accesul spre locul în care se afla aceasta era blocat, pompierii i-au decizia să intre pe geam. Cel care a escaladat patru etaje pe scara salvatorilor a fost pompierul Ivan Nogailâc. Acesta sparge geamul de la etajul patru şi intră în interior. Imediat după aceasta, este pierdută legătură cu Ivan Nogailâc care a căzut în gol de la o înălţime de 4 metri.

Пожар на Чеканах - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pompierul decedat la datorie era tată a doi copii minori: două fetiţe gemene

„Pompierul era echipat bine, dar de la geam până la podea erau 4 metri”, a declarat Viniciuc.

Harabagiu susţine însă că nu căderea în gol a provocat moartea pompierului.

„ Nu am rezultatele expertizei medico-legale ca să pot spune cert care a fost cauza decesului pompierului”, a declarat acesta.

Şeful DSE a recunoscut că pompierii au acţionat în virtutea circumstanţelor de moment, iar atunci când au decis să intre în clădirea în flăcări nu au examinat schema de evacuare din bloc.

Peste o oră de la pierderea legăturii cu pompierul Nogailâc, acesta este scos tot pe geam de alpinişti, însă prea târziu. Tânărul pompier era deja mort.

„Eroul Ion Nagailâc este înaintat pentru decorare la cea mai înaltă distincţie de stat pentru militari. Astăzi, la şedinţa Guvernului, urmează să fie luată decizia de a aloca familiei îndoliate 100 de mii de lei. DSE îi va aloca o indemnizaţie lunară pe parcursul a 10 ani”, a precizat Harabagiu.

În condiţiile de vizibilitate zero, a temperaturii înalte care a ajuns până la 800-900 de grade şi a riscului de prăbuşire a nivelului 4 al clădirii, pompierii au luat decizia să oprească căutările pe interior şi să continue lucrările de răcire a pereţilor clădirii din exterior pentru a preveni prăbuşirea imobilului.

Lucrările de stingere a incendiului au durat 31 de ore.

„Focul a fost stins la 12 noiembrie, ora 17.02”, a precizat Viniciuc.

Пожар на Чеканах - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pompierii au găsit oseminte carbonizate la depozitul distrus de flăcări

Abia la 14 noiembrie, după ce a fost posibilă intrarea în clădirea distrusă de incendiu, salvatorii au găsit la etajul 4 rămăşiţele unui corp uman. Osemintele au fost transmise medicilor legişti pentru a stabili identitatea victimei. Potrivit primelor estimări, acestea ar aparţine femeii de 44 de ani care a fost dată dispărută.

Deocamdată nu se poate vorbi despre cauzele certe ale izbucnirii incendiului. Viniciuc a enunţat patru posibile cauze.

„Se examinează 4 versiuni: scurtcircuit, încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiului, încălcarea regulilor de exploatare a aparatelor electrice, imprudenţa cu focul deschis”, a precizat Viniciuc.

Totodată, nu este clar dacă clădirea cu 5 etaje de pe strada Uzinelor va putea fi exploatată.

„O comisie condusă de viceministrul construcţiilor va stabili dacă clădirea mai poate fi exploatată. Specialiştii desfăşoară acum o expertiză”, a declarat Harabagiu.

Ultima inspecţie antiincendiu la această clădire a avut loc acum trei ani.

Harabagiu a fost întrebat dacă este gata să-şi prezinte demisia din funcţia de şef al DSE.

„Eu nu-mi dau demisia. Dacă conducerea MAI va decide că trebuie să fac acest lucru, atunci eu o voi accepta”, a răspuns acesta.

Focul a mistuit în total aproape 2 mii de metri pătraţi din clădire: 1600 de metri pătraţi la etajul 4 şi 600 de metri pătraţi la nivelul 5 al blocului.

Procuratura a deschis două dosare penale pe acest caz. Unul vizează cauzele izbucnirii incendiului, iar cel de-al doilea dosar — respectarea regulilor antiincendiare şi de protecţie a muncii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0