Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce nu ştiai despre preşedintele ales al Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Este lider al PSRM şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009. A îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova și ministru al Economiei și Comerțului.

CHIŞINĂU, 13 nov – Sputnik. Igor Dodon, cel care a devansat-o pe Maia Sandu în cursa prezidenţială şi va ocupa în următorii patru ani fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova, s-a născut la 18 februarie, anul 1975, în localitatea Sadova, raionul Călărași.  

Este lider al PSRM şi  deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009. A îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al Economiei și Comerțului din 2006 până în 2009. 

Igor Dodon a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova.

Ulterior a absolvit Facultatea de Drept în economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de Doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori.

Игорь Додон пришел на избирательный участок с детьми и женой - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Igor Dodon a votat pentru viitorul Republicii Moldova

În paralel cu activitatea de bază, în perioada anilor 1997–2005, Igor Dodon lucrează în activitatea pedagogică. Astfel, el deține funcțiile de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova, lector superior la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Institutul Internațional de Management și Universitatea de Stat din Moldova. 

După absolvirea instituțiilor de învățământ, din iulie 1997 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. Astfel, între anii 1997-2001 lucrează în funcția de specialist superior al Departamentului Clearing, Departamentului Listing, administrator al Sistemelor Electronice de Negocieri și apoi Director al Departamentului Marketing, Listing și Cotare în cadrul Bursei de Valori a Moldovei.

În perioada noiembrie 2001-mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 — mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei.

Între februarie 2003 — mai 2005, Igor Dodon este membru al comisiei de experți de pe lângă Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a Moldovei. De asemenea, în perioada martie 2004 — mai 2005, este și membru al Comisiei de Arbitraj al Bursei de Valori. 

În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al economiei și comerțului din Republica Moldova. Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova din 18 septembrie 2006, Igor Dodon este numit în funcția de ministru al economiei și comerțului.

În noul guvern format de Zinaida Greceanâi la data de 31 martie 2008, Igor Dodon a fost numit în funcția de prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului.

Ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 29 iulie 2009, la 2 septembrie 2009 Igor Dodon își depune demisia.

Флаги Евросоюза - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon despre Moldova şi UE: nu trebuie să alergăm după un tren în dezagregare

Începând cu anul 2009 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, inițial ales pe listele PCRM. Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc a părăsit fracțiunea PCRM din Parlament. 

La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președintele partidului.

Pe 16 martie 2012 grupul celor 3 deputați ex-comuniști — Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc a votat pentru candidatul Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) Nicolae Timofti în calitate de Președinte al Republicii Moldova. 

În septembrie 2016, Partidul Socialiștilor l-a desemnat pe Igor Dodon în calitate de candidat al partidului la alegerile prezidentiale din 30 octombrie.

Pe lângă limbile română și rusă, Igor Dodon vorbește fluent limba franceză și are cunoștințe de engleză și germană. Este căsătorit și are trei fii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0