Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Platforma DA șochează: FMI finanțează teroriști

© SputnikВзрыв машины.
Взрыв машины. - Sputnik Moldova
Abonare
Mărturia neașteptată a unuia dintre finanțatorii Platformei DA, Viorel Țopa, a provocat dezbateri controversate pe rețelele de socializare.

CHIȘINĂU, 8 noiembrie — Sputnik. După ce FMI a confirmat definitiv că Moldova va avea bani, aprobând acord de finanțare extinsă cu țara noastră pe un termen de trei ani, mai mulți experți și personalități publice au comentat condițiile în care va coopera Chișinăul în cadrul acestui mecanism de creditare.

Gheorghe Costandachi în studioul radio Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
FMI i-a cerut Moldovei să îndeplinească 16 condiții, pe când altor țări le impune 7

La fel a procedat și Viorel Țopa, despre care presa scrie că ar fi unul dintre sponsorii Platformei DA. Acesta se află în afara Republicii Moldova, unde se ascunde de justiția moldovenească. El a scris pe o rețea de socializare că FMI finanțează teroriști.

„Acum birocrații de la FMI au considerat că un miliard furat nu e de ajuns și contribuabilii (inclusiv cei americani) pot fi jefuiți și în continuare. De aceea i-au mai deschis lui Filip (se citește „plohotniuk") o linie de unde să fure. Este un dezastru unde a ajuns reputația acestei instituții, de aceea nu e de mirare că țările se grăbesc să scape de ea. După cum se manifestă în Moldova, ea se încadrează în definiția „ORGANIZAȚIILOR CARE FINANȚEAZĂ TERORISMUL", a scris Țopa pe pagina sa de Facebook.

Калькулятор и очки, график планирования экономики - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldoveni sunt nemulţumiţi de situația economică din ţară

Recent, o rudă a oligarhilor Țopa, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a bloca, prin lobiștii săi din SUA, alocarea creditului din partea FMI, ceea ce ar fi putut conduce la acutizarea crizei economice din Moldova.

Cu toate acestea, FMI a acceptat un nou program de cooperare cu Republica Moldova.

Astfel Consiliul directorilor FMI a aprobat un acord pe un termen de trei ani de finanțare extinsă și un mecanism de creditare extinsă cu Moldova pentru susținerea reformelor economice și financiare, suma fiind echivalentă cu 178,7 milioane de dolari.

Responsabilii de la ambasada SUA în Moldova au refuzat să comenteze declarațiile făcute de Viorel Țopa. Aceștia au declarat pentru Sputnik, laconic: „nu comentăm".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0